Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vitez: Kolektivna dženaza za posmrtne ostatke koje nije moguće identificirati, među njima i 12 maloljetnika

Preuzmite sliku

U Šehidskom mezarju u Vitezu danas će u prisustvu porodica, komšija i prijatelja biti klanjana kolektivna dženaza za žrtve srednje Bosne čiju posmrtnu smrt porodica, komšija i prijatelja AA.

Radi se o neidentifikovanim posmrtnim ostacima za koje se pretpostavlja da pripadaju 22 žrtve koje su ekshumirane na lokalitetu Međine kod Mostara 1998. godine. Posmrtni ostaci pripadaju žrtvama iz mjesta Jelinak, Lončari, Nadioci, Ključ, Sadovače i Alihodže.

Dženaza će se klanjati sutra nakon popodnevne molitve ispred Ahmed-agine džamije u Vitezu.

Dženazu će predvoditi glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Vitez i imam Ahmed-agine džamije u Vitezu Omer ef. Jebati.

“Danas svjedočimo neobičnoj, nesvakidašnjoj dženazi. Prvi put u Vitezu klanjamo dženazu neidentificiranim posmrtnim ostacima ubijenih Bošnjaka muslimana na području srednje Bosne. Nauka nam kaže da nije u stanju identificirati preostale kosti ili dijelove skeleta, međutim, znamo da se sigurno radi o Bošnjacima među kojima se nalaze i posmrtni ostaci 12-oro djece”, izjavio je Sikira za AA.

Naglasio je da danas ispunjavaju, prije svega, vjersku dužnost, ali i patriotsku prema šehidima.

“Mi danas ispunjavamo, prije svega, našu vjersku obavezu – klanjamo dženazu i činimo dovu Allaha dž.š. da žrtvama, nevino ubijenim muslimanima i muslimankama, koji su dženazu i činimo dovu Allaha dž.š. da žrtvama, nevino ubijenim muslimanima i muslimankama, kojisu sabenačuračurače ” trenutke mogli što dostojanstvenije zaboraviti podnijeti. Ispunjavamo i patriotsku obavezu jer nikada nismo niti ćemo biti na naše šehide. Trajno ćemo čuvati spomen na sve žrtve zranaječina, Sika zirajesio

Poručio je da se u ovakvim situacijama rane ponovo otvaraju.

“Rane nas ponovo bole i bude sjećanja na naše najveće milije za kojima još uvijek tragamo. Sjećamo se i onih koje smo ranije ukopali u Šehidskom grobu. Kao vjerski službenik, kojem uvijem u Šehidskom mazarju. Kao vjerski službenik, kojem uvijem uvijek kakve informacije o bilo Kakvim tragovima gdje bi se mogli nalaziti i preostali posmrtni ostaci, da nam to jave, kažu, nekako prenesu, kako bi i oni našli konačni smiraj”, pojasnio je Sikira.

Sanela Palić, predsjednica Organizacije porodica šehida, poginulih boraca i nestalih lica općine Vitez, izjavila je da će danas klanjati kolektivnu dženazu za neidentificirane posmrtne ostatke.

“Više se nijednom metodom ne može uzeti uzorak iz ovih posmrtnih ostataka. Radi se o posmrtnim ostacima koji su ekshumirani iz grobnica u Međinama kod Mostara. Iz te grobnice imamo 17 identificiranih tombi tonij i nijobnice image. je toliko ubijeno. Tragamo za još petero Danas ćemo klanjati dženazu za 22 osobe jer priča od početka upućuje na to da su oni ubijeni zajedno”, objasnio je Palić.

Kako je kazala, pretpostavka je da se među ovim miješanim neidentificiranim kostima nalazi i ovih pet osoba za kojima tragaju.

“Naša organizacija je tragala za 160 nestalih osoba. Ostalo je još 27 osoba o kojima se ne zna ništa, nema nikakvog traga”, rekao je Palić.

Apelovala je na sve što ima kakve informacije o potencijalnim grobnicama da kažu kako bi ubijeni konačno našli smiraj, nakon 30 godina.

Na Šehidskom maju u Vitezu u maju ove godine klanjana je dženaza-namaz i obavljen ukop devet identificiranih žrtava masakra u Ahmićima, kojeg su 16. aprila 1993. godine počinili pripadnici Obravskog vijeća (VOH).

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1993. godine na području općine Vitez, selo Kratine, a koje su ekshumirane na lokalitetu Međine kod Mostara 1998. godine.

Članovi šire obitelji 24 godine kasnije zvanično su identificirani pet članova porodice Salkić iz mjesta Nadioci kod Viteza, sela u sastavu mjesne zajednice Ahmići.

Članovi ove porodice potvrdili su identitet supružnika Emsade (rođene 1955. godine) i Nihade (rođene 1959. godine) te njihovo troje djece, Melise koja je u trenutku smrti imala osam godina, Nerostomina koja je imala 12 godina.

Među devet identificiranih su i braća Edin i Elvedin Čerimić iz mjesta Nadioci kod Viteza, kao i Adis i Adisa Salkić koji su water production 15 i 12 godina u vremenu kada se voda povećala.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje