Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Višković pozvao poslodavce da ne otpuštaju radnike

Preuzmite sliku

Zbog pojave korona virusa kada je u pitanju privreda najveće štete trpe prevoznici u međunarodnom putničkom saobraćaju, proizvodni kapaciteti koji rade uvozno-izvozne poslove za zemljama Evropske unije, koje su isto tako u značajnim problemima zbog korona virusa, zatim turizam i trgovina, izjavio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, javlja Anadolu Agency (AA).

Višković, koji je i predsjednik Štaba za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi Republike Srpske, nakon današnje sjednice Štaba rekao da je poznato da postoje štete, ali da je teško procijeniti kolike će štete biti.

‘Šaljemo poruku prema svim tim privrednim subjektima i njihovim radnicima da će Vlada RS, analizirajući svakog pojedinačno privrednog subjekta, izlaziti u susret’, kazao je Višković.

Rekao je i da je do njih došla informacije da je počelo otpuštanje radnika.

‘Ako možemo da ih zamolimo da to ne rade, da ćemo poslije mjesec dana ove krize zajedno sjesti razgovarati na koji način pomoći, da za radnike prihvatimo doređene obaveze, da li su to porezi, doprinosi, ono što možemo prihvatiti u našim kapacitetima, ali je nepopularno i nekorektno da poslije prvih sedam dana, od kada je na snazi kriza u RS-u i BiH, da se već pribjegava za takvim vrstama mjera’, kazao je Višković.

Rekao je da će uplata poreza na dobit sa 30. marta prolongirana do kraja juna za one koji trpe najveću štetu od korona virusa. Danas ili sutra biće isplaćeno oko 2,5 miliona KM podsticaja za povrat na uvećanje plata, a zahtjeve je podnio 501 privredni subjekt i oko 14.500 radnika. Investiciono razvojna banka stavila je moratorij na otplatu kredita, na tri mjeseca od 1. aprila.

‘Niko ne može da procijeni da li će ova situacija trajati mjesec, dva ili duži rok zato donosimo odluke do 30. juna, ali prateći situaciju ako bude ova situacija trajala i dalje ili štete budu veće mi ćemo donositi odluke koje će i te rokove prolongirati’, rekao je Višković.

On je podsjetio da su razgovarali i sa predstavnicima komercijalnih banaka koji će sa Vladom RS pratiti stanje i reagovati kako bi se pomoglo privrednim subjektima da održe likvidnost.

Rekao je i da će predstavnici Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca RS-a održati sastanke predstavnicima ovakvih organizacija iz Federacije BiH i Brčko distrikta i da će od njih poteći zajednička inicijativa institucijama BiH da višeka sredstava Centralne banke BiH preko obaveznih rezervi bude iskorišten za podsticaj ili sanaciju šteta koju će trpiti privredni subjekti u BiH. Višković je objasnio da se radi iznosu od oko 2,8 milijardi KM, navodeći da ne traže da se odmah oslobodi svih 2,8 milijardi, da je prihvatljivo rješenje i sukcesivno oslobađanje 500 ili 600 miliona KM koji bi plasirali, prije svega, u realni sektor

‘Život ne može i ne smije stati, naš privredni ambijent se mora održati u ovim uslovima. Uz ove mjere preduzimaćemo vjerovatno i neke druge mjere, ne znamo ni koliko će trajati, ni kolike će štete biti, ali kako se situacija bude odvijala razmatraćemo je’, kazao je Višković.

Višković je rekao da je u RS-u trenutno 29 osoba pozitivno na virus korona, a da je dobra vijest da niko od tih pacijanata nije životno ugrožen, već imaju blaže simptome.

U Bosni i Hercegovini do sada je zabilježeno 36 slučajeva zaraze korona virusom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje