Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Višković: Epidemiološka situacija u RS nije dobra, ali je bolja nego u FBiH

Preuzmite sliku

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da epidemiološka situacija izazvana epidemijom virusa korona u tom entitetu nije dobra, ali je mnogo bolja nego što je to slučaj sa Federacijom BiH.

“Epidemiološka situacija u Republici Srpskoj nije dobra, i to svi znamo. Mi smo preduzeli sve da nabavimo dovoljno zaštitne opreme, respiratora, da naše bolničke kapacitete u skoro svim dijelovima Republike Srpske proširimo”, rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, vidljivo je da je Republika Srpska bar na korak ispred Federacije BiH i po pitanju epidemioloških mjera, i po pitanju vakcina. On je ukazao na činjenicu da se Univerzitetsko-klinički centar u Sarajevu bori sa ozbiljnom nestašicom kiseonika, te istakao da Republika Srpska nije u tako teškoj situaciji. Višković je rekao da je stanje u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske redovno i pod kontrolom i da postoji dovoljno ljudskih resursa i bolničkih kapaciteta, kao i lijekova potrebnih za liječenje pacijenata.

Prema njegovim riječima, putem Kompenzacionog fonda Republike Srpske prije mjesec dana plaćeno je više od dva miliona KM dobavljačima za nabavku kiseonika potrebnog bolnicama u Republici Srpskoj.

“Apelujem na građane da poštuju zaštitne mjere dok god imamao ovakvu situaciju, a čuli ste da je Srbija danas razmatrala nove, oštrije mjere, da ne kažem prema zaključavanju, prema pi-si-ar testovima za sve građane koji ulaze u Srbiju. Vidjećemo šta će se na tom polju dešavati, stanje u Republici Srpskoj pratimo svakodnevno, a sutra ili prekosutra biće i sjednica Kriznog štaba”, rekao je Višković.

Krizni štab će u skladu sa epidemiološkom situacijom nstaviti da donosi adekvatne mjere koje će ići u pravcu što skorijeg saniranja stanja, naveo je Višković.

“Naš zdravstveni sistem nijednog momenta nije bio ugrožen. Trenutno je 850 pacijenata na bolničkom liječenju, a u novembru prošle godine bilo ih je 1.200, prema tome imamo još prostora, a i rezervne kapacitete, kako bismo ispunili očekivanja građana”, dodaje Višković.

On je najavio da u Republiku Srpsku veoma brzo treba da stigne novi kontigent ruske vakcine “Sputnik V”. Predsjednik Vlade Republike Srpske ponovio je poziv građanima da poštuju epidemiološke mjere, zahvalio se zdravstvenim radnicima na herojskoj borbi protiv virusa korona, te odbacio sve spekulacije prema kojima, navodno, ljekari bježe sa posla, odlaze na bolovanja ili izbjegavaju odgovornost. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,