Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Višković: Doslovno sprovođenje Dejtona presudno za stabilnost i prosperitet BiH

Preuzmite sliku

U propratnom pismu 25. izvještaja Vlade Republike Srpske Savjetu bezbjednosti (SB) UN, koje je generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu uputio premijer Srpske Radovan Višković, navodi se da se pomenuti dokument upućuje s ciljem da pomogne Savjetu bezbjednosti kada je riječ o predstojećoj sjednici o BiH.

Višković u tom dijelu Izvještaja, u kome su i osnovne činjenice o Republici, ističe da Srpska, kao strana potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma i aneksa koji čine njegovu suštinu, još jednom potvrđuje podršku pomenutom tom Opštem okvirnom sporazumu o miru u BiH, koji čuva mir i stabilnost u BiH više od 25 godina, te očekuje dalji napredak BiH na putu ka članstvu u EU.

On navodi da su u Izvještaju i podaci o demokratskoj tradiciji Srpske i njenoj posvećenosti ljudskim pravima, uz opredijeljenost za Dejtonski sporazum i evrointegracije BiH. Višković ističe da je u Izvještaju naglašeno zašto je doslovno sprovođenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH presudno za stabilnost i prosperitet BiH, ali i zašto su nelegitimni postupci postupci međunarodnog visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH podrili dejtonsku strukturu, što za posljedicu ima disfunkcionalnost BiH.

Premijer Srpske ističe da svi prijedlozi izmjena zakona i ustava u BiH zahtijevaju oprez i konsenzus, iako će, u svrhu sprovođenja odluka Evropskog suda za ljudska prava, biti potrebne ograničene reforme. Višković u pomenutom dijelu Izvještaja navodi i zašto je Kancelarija visokog predstavnika trebalo da bude davno ugašena, te iznosi argumente o napretku BiH ka članstvu u EU i preprekama na tom planu koje predstavlja dalje prisustvo OHR-a i stranih sudija u Ustavnom sudu.

Premijer Srpske je u propratnom pismu zamolio Guteresa da Izvještaj dostavi članicama Savjeta bebjednosti UN, dodajući da je Vlada Srpske na raspolaganju ukoliko prvom čovjeku UN i članicama Savjeta bezbjednosti budu potrebne dodatne informacije, ili ako budu imali dodatna pitanja u vezi sa sadržajem Izvještaja. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje