Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Više od 80 posto žena žrtava nasilja u BiH nikada nije prijavilo nasilnika

Preuzmite sliku

Više od 80 posto žena žrtava nasilja nikada nije prijavilo nasilnika nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini, pokazalo je istraživanje Centra za društveno istraživanje Global Analitika iz Sarajeva.

Global Analitika je u okviru projekta “Reaguj kada nasilje ljubav ugasi” provela istraživanje o nasilju nad ženama u bh. društvu, a rezultati istog impliciraju koliko ustvari djevojke/žene shvataju važnost prijavljivanja nasilja, ali i koliko žrtve nasilja imaju povjerenja u pravosuđe i institucionalnu pomoć.

“Shodno rezultatima istraživanja skoro 47 posto ispitanica je doživjelo neki oblik nasilja, ali porazna je činjenica da 81,2 posto njih nikada nije prijavilo nasilnika nadležnim institucijama, dok se na taj korak odvažilo samo 18,2 posto anketiranih”, navode iz ove nevladine organizacije.

Najveći broj žena bile su žrtve psihološke torture (njih 37,5 posto), a slijede ekonomsko i fizičko nasilje (sa po 25 posto). Zanimljivo je da je nemali broj ispitanica i snažne ispade ljubomore prepoznalo kao blaži oblik nasilja.

U drugom dijelu aktivnosti u okviru ovog projekta naglasak je stavljen na osnaživanje žene, prije svega na psihološkoj i ekonomskoj osnovi kako bi ona bila postala i ostala samostalan subjekat u porodici i društvu uopšte.

“To je posebno značajno jer je veliki broj žena, prema provedenom istraživanju, neupućen u sadržaj Zakona o zaštiti od nasilja u porodici (46,7posto). Nemali je broj onih koje su samo djelomično upućene u sadržinu spomenutog zakona (26,7 posto). Ipak, značajna je činjenica da velika većina ispitanika prepoznaje nasilje nad ženama kao autonoman oblik zlostavljanja (93,7 posto)”, navode iz Global Analitike.

Centar za društveno istraživanje Global Analitika, pod pokroviteljstvom Ekumenske inicijative žena – EWI radi na educiranju i osnaživanju žena i djevojaka žrtva nasilja kako bi podigla svijest o ovom problemu.

Povodom toga u petak, 16, juna održana je radionica edukativnog karaktera, koja je imala za cilj da podigne stepen znanja kod polaznica o ljudskim ženskim pravima, mehanizmima zaštite prava, te uloge žene u porodici i društvu, kao i prepoznavanju znakova kada partner počinje gajiti nasilne tendencije, to jest poučavanje žena i djevojaka o tome kako reagovati i spriječiti da postanu žrtve nasilja.

Učesnice i učesnici radionice nisu bile samo djevojke i žene koje žele da se edukuju o svojim pravima kao i o nasilju nad ženama, već su prisutne bile i žene koje su godinama trpile nasilje od svojih bračnih partnera, kao i od strane svojih očeva.

Nasilje koje su bile izložene učesnice radionica najviše je bilo fizičkog karaktera, koje je usko vezano i za ekonomsko i psihološko nasilje, a pri tome potvrđuju da i danas nakon desetak godina okončanog nasilja i dalje nose traume, kao i da se to odrazilo na njihov odnos sa budućim partnerima.

Naglašeno je da su i prisutni učesnici, muškarci, vrlo čvrsto podržali važnost prevencije nasilja nad ženama, ali i odaslali vrlo jasnu poruku, da nijedna žena/djevojka ne treba da trpi nijedan oblik nasilja, navode iz organizacije Global Analitika. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,