Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Više od 60 posto pušača među školskom djecom u FBiH kupuje cigarete

Preuzmite sliku

Svake godine u zemljama članicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 31. maj se obilježava kao Svjetski dan bez duhanskog dima. U BiH se ovaj dan obilježava više od 20 godina.

Ove godine, odlukom (WHO) pod sloganom “Pušenje i bolesti srca“, Svjetski dan bez duhanskog dima fokusira se na značaj i posljedice nastanka bolesti srca, uzrokovanih konzumacijom duhanskih proizvoda.

Podaci WHO upozoravaju da “globalna epidemija pušenja ne jenjava”. Svake godine širom svijeta od posljedica pušenja umire više od sedam miliona ljudi, među kojima oko 900 000 nepušača koji umiru uslijed izloženosti duhanskom dimu od drugih pušača. Skoro 80 posto od ukupno milijarde pušača u svijetu, dolazi iz nerazvijenih ili srednje razvijenih zemalja, podaci su Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Prema podacima Studije o stanju zdravlja stanovništva Federacije BiH iz 2012. godine bilježi se 44,1 posto stanovnika koji su aktivni pušači u starosnoj dobi od 18 do 65 godina, od čega 56,3 posto muškaraca, a 31,6 posto žena.

Prema rezultatima Globalnog istraživanja pušenja kod mladih (GYTS), koje je 2013 god. na uzorku 6.000 školske djece starosnih skupina 13-15 godina, proveo Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, bilježi se 12,7 posto pušača od čega 15,5 posto dječaka i 9,7 posto djevojčica.

Prof. dr. Aida Ramić Čatak, pomoćnik direktora za stručne poslove Zavoda za javno zdravstvo Federacije BIH rekla je u izjavi za Anadoliju da je svaki oblik kontakta ili izloženosti duhanskom dimu opasan po zdravlje. Duhanski dim u sebi sadrži oko 7.000 različitih hemijskih supstanci od kojih svaka ima određeno djelovanje na ljudski organizam.

Čatak također, navodi da je dostupnost duhana mladima, ispod 18 godina, u BiH problematična.

“Čak 60,6 posto pušača među školskom djecom je izjavilo da kupuje cigarete i druge duhanske proizvode u prodavnicama, marketima i kioscima, a čak 85 posto njih nikada nije upitano za godine niti im je u istim objektima odbijena prodaja duhanskih proizvoda zbog činjenice da su mlađi od 18 godina”, rekla je Čatak.

U suradnji NVO PROI, Partnerstvo za javno zdravlje i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, danas u periodu od 10 do 16 sati na platou ispred BBI centra u Sarajevu se organizira promotivna akcija za građane, kojom prilikom će se podijeliti informativni materijali.

Također, interaktivno uključivanje građana pušača u testiranju vlastite ovisnosti o nikotinu, određivanje SCOR-a odnosno zbira više faktora rizika za dobijanje bolesti srca i krvnih sudova te pružanje savjeta za odvikavanje i prestanak pušenja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje