Srijeda, 14. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Više od 400.000 penzionera u FBiH ostaje bez većih pezija

Preuzmite sliku

Više od 400.000 penzionera, korisnika Federalnog zavoda MIO, ostat će bez većih penzija u maju.

Penzionerima na području Federacije BiH penzije za februar su isplaćene i za njih je utrošeno 195 miliiona konvertibilnih maraka, iz Vlade Federacije BiH jamče redovnu isplatu i u ostatku godine, međutim, od redovnog rasta najnižih penzija na gotovo 400 KM zasada nema ništa, piše Večernji list BiH.

Dosadašnjih godina u martu se već počelo s priprema redovnog usklađivanja penzija, što propisuje Zakon o MIO, međutim, zbog privrednih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, ove godine ono će izostati.

Kako navode iz Federalnog zavoda MIO, redovnog usklađivanja propisanoga Zakonom o MIO svih penzija korisnika ovog Zavoda ove godine neće biti jer su parametri na osnovi kojih se dobije postotak za uvećanje (BDP i indeks potrošačkih cijena) negativni.

Puko preživljavanje

Naglasili su kako, uprkos negativnom trendu, penzioneri ne trebaju strahovati od smanjenja penzija jer Zakon o MIO ne predviđa tu mogućnost. – Hoće li biti nekog oblika izvanrednog usklađivanja/povećanja, treba vidjeti s Vladom Federacije BiH – istaknuli su iz Federalnog zavoda MIO.

Iz udruženja penzionera ističu kako je rast penzija nužan jer većina penzionera u Federaciji BiH danas preživljava sa svega 16-18 konvertibilnih maraka dnevno, u što su uključeni hrana, lijekovi, grijanje, režije i ostale životne potrebe.

 • Naime, najniža penzija u Federaciji BiH trenutno iznosi 382,18 KM, zajamčena 478,91 KM, dok je najviša 2174,48 KM. Da nije bilo pandemije koronavirusa, svim korisnicima Zavoda MIO, izuzev onih koji primaju najvišu penziju, 15. aprila odradilo bi se usklađivanje, odnosno odredio koeficijent rasta penzije za ovu godinu.

  Dosadašnjih godina taj koeficijent uglavnom se kretao oko 2,8 posto. Da se ta praksa nastavila i ove godine, najniže penzije porasle bi za desetak maraka, a zajamčene bi se približile iznosu od 500 KM. Trenutna situacija ne omogućuje ni izvanredno povećanje penzija, zbog čega se još sredinom prošle godine počelo govoriti o izmjenama i dopunama Zakona o MIO.

  Sporni članak zakona

  Kako navode iz udruenja penzionera, sporan je članak 80. spomenutoga zakona. Podsjetimo, navedeni članak Zakona o MIO, koji se odnosi na izvanredno usklađivanje, navodi kako Vlada Federacije može odlučiti izvršiti izvanredno usklađivanje penzija jednom u tekućoj godini ako je stopa rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodne dvije kalendarske godine veća od 3% i ako nema akumuliranoga deficita proračuna Federacije BiH, a najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini.

  Hoće li doći do izmijene spornog članka i izvanrednog rasta penzija koji zahtijeva dodatnih 60-65 miliona konvertibilnih maraka ovisi o Vladi FBiH. Inače, analiza službenih podataka pokazuje kako je od 2015. godine u Federaciji BiH minimalna penzija povećana za 56 KM ili 17,17%, dok prosječna penzija bilježi rast od 62 KM ili 16,94%.

  U navedenom razdoblju potrošačka korpa poskupjela je za više od 200 KM.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,