Četvrtak, 18. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vikićev specijalac pozvao građane: Komandant treba našu podršku, pred Sudom BiH smo 18. februara

Preuzmite sliku

Suđenje Draganu Vikiću, ratnom komandantu Specijalne jedinice MUP-a RBiH bliži se kraju. Osim Vikića sudi se i Jusufu Pušini, Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću. Oni su optuženi zbog ubistva osam pripadnika JNA u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine. U petak 18. februara odbrana iznosi završnu riječ.

Nekadašnji Vikićev specijalac Samir Čajić Čaja uputio je putem društvenih mreža poziv za okupljanje ispred Suda BiH.

– Ja sam rođen u Sarajevu, časno ću se boriti za njega i ako bude trebalo poginuti. Meni ne treba druga domovina niti drugi grad-reče Dragan Vikić davne 1992. godine. Te se riječi ne mogu zaboraviti. On i njegovi momci zadužili su ovaj grad jer bez njih njegova sudbina bila bi drugačija. U petak 18.2. u 9 satu, komandant Dragan Vikić treba podršku svojih sugrađana, svojih Sarajlija, svojih Bosanaca i Hercegovaca…U petak naša uvažena braniteljica Adna Dobojlic počinje iznositi i ako Bog da oslobađajuće završne riječi. Vjerujemo u časni i pravedni Sud BiH! – poručio je Čajić.

Državno tužilaštvo je prošle sedmice, tačnije 11. februara, četvrtog dana iznošenja završnih riječi od Sudskog vijeća zatražilo osuđujuću kaznu.

– Smatram da su sasvim jasno utvrđene činjenice i da su optuženi počinili krivično djelo protiv ratnih zarobljenika. Sudsko vijeće može sasvim jasno i van razumne sumnje zaključiti da su optuženi odgovorni za počinjeno krivično djelo – navela je tužiteljica Tužilaštva BiH Vesna Ilić.

U završnoj riječi tužiteljica Ilić je kazala da Tužilaštvo BiH ne vidi nijednu olakšavajuću okolnost prilikom odmjeravanja kazne, smatrajući da tu okolnost nije imalo ni osam ubijenih osoba.

Ilić je najveći broj sati ročišta prepričavala iskaze saslušanih svjedoka, a pored toga je pobrojala i određeni broj materijalnih dokaza koji su ranije uloženi u sudski spis. Navela je da svi materijalni dokumenti pokazuju kako ništa nije urađeno da se spriječi ubistvo osam zarobljenika. Kako je kazala, svi su znali odgovore, ali da niko ni danas ne želi da govori o tome.

Navela je da Tužilaštvo tvrdi kako su optuženi mogli i trebali znati da će osam osoba biti ubijeno ili da je već ubijeno, te je predložila da se oglase krivim.

Optužnica Tužilaštva BiH je potvrđena 13. januara 2017. godine, a suđenje je počelo u martu. (BIRN)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,