Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vijeće sigurnosti UN-a produžilo mandat EUFOR-a u BiH

Preuzmite sliku

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) usvojilo je Rezoluciju kojom se produžava mandat EUFOR-a (Althea) u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Mandat misije EUFOR-a, koji ističe 5. novembra, produžen je za još 12 mjeseci. U New Yorku je u toku zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a, a sve zemlje članice, njih 15, dale su saglasnost da pripadnici Misije i dalje budu u Bosni i Hercegovini s ciljem osiguranja mira i stabilnosti.

“Drago nam je što je Vijeće sigurnosti još jednom jednoglasno odobrilo mandat Eufor-Alteae i poslao jasnu poruku podrške ovoj vitalno važnoj misiji za održavanja mira i sigurnosti u BiH i za podršku Dejtonskom sporazumu. Zahvaljujemo se Evropskoj uniji i državama članicama na stalnoj opredijeljenosti za ovu ključnu misiju. Iako nije ovdje danas zaista cijenimo visokog predstavnika Schmidta i njegov nedavni izvještaj koji je podijeljen s ovim Vijećem”, rekao je predstavnik Sjedinjenih Američkih Država u VSUN-u.

Visoki predstavnik Christian Schmidt podnio je ranije danas svoj redovni polugodišnji izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a (UNSC) o statusu u vezi sa provedbom mira u Bosni i Hercegovini.

Schmidt u izvještaju preporučuje povećan angažman međunarodne zajednice kako bi bilo osigurano puno poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir i omogućene ključne reforme. S tim u vezi, u izvještaju se navodi da EUFOR-ALTHEA nastavlja igrati vitalnu ulogu u očuvanju mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i da je njeno prisustvo u Bosni i Hercegovini i dalje neophodno.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,