Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vijeće nacionalnih manjina BiH o provedbi presude ‘Sejdić i Finci protiv BiH’

Preuzmite sliku

Vijeće nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine primilo je k znanju Informaciju u kojoj je sadržan hronološki pregled aktivnosti i status provedbe presude u predmetu “Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine”, čiji je podnositelj Dervo Sejdić.

Članovi Vijeća primili su k znanju i Informaciju o početku realizacije Programa „Romacted II“ 2021.- 2024. u Bosni i Hercegovini.

Podnositelj Informacije Nedžad Jusić kazao je da će druga faza Romacteda, programa koji finansiraju Evropska unija i Vijeće Evrope, biti implementirana u naredne četiri godine, te da se odnosi na zemlje zapadnog Balkana i Tursku.

Kako je Jusić obrazložio, predviđeno je da nadležni timovi za podršku budu sastavljeni od organizacija za podršku, tematskih konsultanata i fasilitatora, te da u svakoj zemlji-korisniku organizacija za podršku bude odgovorna za implementaciju ovog programa.

Za implementaciju programa u našoj zemlji određena je organizacija “Euro Rom” iz Tuzle, dok će Nedžad Jusić imati ulogu kontakt  – tačke.

K znanju su primljeni i: Izvještaj sa trećeg sastanka Koordinacionog odbora za nacionalne manjine, čiji je izvjestitelj Dragan Marković; Odgovor Općine Ilidža u vezi s pokušajem uklanjanja romskog naselja u ovoj općini; Prijedlog dopisa za nadležne organe vlasti u vezi s osiguravanjem finansiranja udruženja nacionalnih manjina u BiH; Informacija o statusu zahtjeva za informacijom upućenom Odboru za Rome, a u vezi s izlaznošću Roma na lokalne izbore te Informacija o tehničkoj opremljenosti Vijeća nacionalnih manjina BiH – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje