Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vijeće ministara BiH uspostavilo nagradu ”Denis Mrnjavac“ za promociju tolerancije i nenasilja

Preuzmite sliku

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je odluku o ustanovljenju nagrade ”Denis Mrnjavac” za promociju tolerancije i nenasilja, javlja Anadolu Agency (AA).

Nagrada “Denis Mrnjavac” je priznanje koje se kao godišnja nagrada dodjeljuje učenicima za promociju tolerancije, humanog i nenasilnog ponašanja. Ova nagrada će se dodjeljivati po jednom srednjoškolcu iz Federacije Bosne i Hercegovine, iz Republike Srpske i iz Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koji su doprinijeli promociji ljudskih prava, tolerancije i međusobnog poštovanja, a naročito borbi protiv nasilja među mladima, navedeno je u saopćenju Vijeća ministara BiH.

Nagrada će biti dodjeljivana u vidu skulpture, posebnog priznanja u vidu plakete i posebnog priznanja za školu nagrađenog učenika.

Odluku o dodjeli nagrade “Denis Mrnjavac” donosi Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice će u roku od 60 dana od dana donošenja ove odluke ustanoviti bliže kriterijume kojima će se utvrditi procedura, način i kriterijumi za dodjelu nagrade.

Sarajevskog srednjoškolca Denisa Mrnjavca su 5. februara 2008. godine, pri povratku iz škole, u tramvaju napala trojica maloljetnika, nanijevši mu teške tjelesne povrede od kojih je dan poslije preminuo.

Podsjetimo, Denisa Mrnjavca na najbrutalniji način ubili su njegovi vršnjaci Nermin Sikirić, Ademir Lelović i Berin Talić. Nermin Sikirić je za ubistvo osuđen na 10 godina zatvora, dok su Ademir Lelović i Berin Talić za pomaganje osuđeni na 15, odnosno 10 godina zatvora.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje