Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vijeće ministara BiH razmatralo nacrt budžeta institucija BiH

Preuzmite sliku

Vijeće ministara BiH danas je razmatralo nacrt zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2021. godinu i prijedlog odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije.

“Danas smo razmatrali nacrt budžeta BiH i međunarodnih obaveza za 2021. godinu i nakon rasprava i određenih primjedbi koje su došle od članova Vijeća ministara i pismenih primjedbi u zadnjih par dana, napravit ćemo očitovanje i za narednu sjednicu ponuditi konačan tekst i prijedlog nacrta budžeta koji onda ide u Predsjedništvo BiH“, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda nakon sjednice, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je kazao, druga tačka je bila osnovica za plate uposlenim u institucijama BiH.

“Budući da je to vezano za budžet, izjašnjenje po prijedlogu osnovice je odgođeno za narednu sjednicu i bit će razmatrano uz nacrt budžeta. Naš prijedlog je da osnovica bude 498 KM, a to bi u odnosu na vrijedeću osnovicu bilo oko 4,5 posto povećanje, ali to nije povećanje budući da je osnovica dva puta bila smanjena do 2012. godine. To je faktički vraćanje osnovice na stanje iz 2012.”, rekao je Bevanda.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje