Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca: Građani BiH imaju pravo i mogućnost mijenjati političku paradigmu

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina već dugo vremena nalazi se u svojevrsnoj stagnaciji čiji su uzroci i posljedice našim građanima u Bosni i Hercegovini i dijasporu uglavnom poznati.

Euroatlanske perspektive BiH kao najznačajnija strateška odrednica naše budućososti kompromitovana je od strane vlasti u prethodnom periodu, svakako uz različit nivo odgovornosti političkih aktera.

Odlazak ljudi iz Bosne i Hercegovine posebno mladih, obrazovanih i školovanih je konstantna bez izgleda da će se zaustaviti. Naši ljudi, iz svih naroda, svoju budućnost i perspektivu traže u demokratskim državama Zapadne Evrope, SAD, Australije. Pojedini politički narativi koje čujemo a koji Bosnu i Hercegovinu blokiraju na putu u EU i NATO upravo su suprotni izboru naših sugrađana. Građani ne idu u zemlje istoka i to prezentira da pojedini politički lideri vode računa o svojim partikularnim i ličnim interesima a ne naroda u BiH.

Jedina mogućnost da se procesi u Bosni i Hercegovini na miran i demokratski način mijenjaju jesu izbori. Stoga je jako važno izaći na izbore, koliko god to ponekad zvučalo i izgledalo nebitno. Drugog demokratskog načina nema.

Stoga apelujemo na sve pripadnike naroda, manjinskih zajednica i sve građane Bosne i Hercegovine koji imaju pravo glasa da to pravo obavezno iskoriste u nedelju 2. oktobra 2022. godine.

Naše organizacije će i nakon izbora istrajavati na putu integracijskih procesa u Bosni i Hercegovini, izgradnji države punih ljudskih prava i sloboda na cijeloj njenoj teritoriji, uspostavi vladavine prava i u tom kontekstu bićemo snažan partner političkim snagama koje ove principe zagovaraju, promoviraju i unapređuju.

Koliko god smo zamoreni višedecenijskim procesima nemamo pravo odustati jer je Bosna i Hercegovina naša domovina, navodi se u saopćenju Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje