Četvrtak, 28. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Vijeće EU: Izbori u BiH uredno provedeni, referendum izazvao probleme

Vijeće Evropske unije konstatiralo je da su lokalni izbori u BiH uglavnom uredno provedeni navodeći da je na domaćim vlastima da ispitaju nekolicinu nepravilnosti i izoliranih nasilnih incidenata.

Uzimajući u obzir nedavna politička dešavanja u zemlji, Vijeće je danas usvojilo zaključke o Bosni i Hercegovini te naglasilo nedvosmisleno opredjeljenje evropskoj perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države.

U tom kontekstu, Vijeće pozdravlja ostvareni napredak zemlje u procesu evropskih integracija.

Izraženo je žaljenje zbog protupravnog održavanja entitetskog referenduma o Danu Republike Srpske, suprotno odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 17. septembra.

“Referendum je prouzrokovao nepotrebne tenzije i ugrozio vladavinu zakona. Vijeće ohrabruje institucije u Bosni i Hercegovini da riješe ovo pitanje putem utvrđenih zakonskih procedura, konstruktivnog dijaloga i postojećeg ustavnog okvira“, navodi Vijeće, koje će nastaviti pratiti ovu situaciju.

Vijeće je pozvalo BiH da i dalje ostane usmjerena na proces evropskih integracija, uključujući i putem učinkovite provedbe Reformske agende, potrebne za rješavanje ekonomskih i socijalnih izazova, kao i u oblastima vladavine prava i javne uprave.

Pozvalo je institucije da ulože dodatne napore posebno u smislu funkcioniranja pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, kao i borbe protiv radikalizacije i terorizma.

EU istovremeno ohrabruje vlasti da uz podršku međunarodne zajednice ubrzaju napore na rješavanju pitanja zbrinjavanja viškova municije i drugih otvorenih pitanja, prenosi Fena.

Vijeće je pozdravilo kontinuirano prisustvo Operacije „Althea“ koja i dalje može doprinijeti kapacitetima reagovanja vlasti Bosne i Hercegovine u slučaju eventualne potrebe, s naglaskom na izgradnju kapaciteta i obuku. U tom kontekstu, kao dio sveukupne strategije EU za BiH, Vijeće je potvrdilo spremnost EU da u ovoj fazi i dalje nastavi izvršnu vojnu ulogu Operacije „Althea“ kao podrške vlastima na održavanju sigurnog okruženja, na osnovu obnovljenog mandata UN-a.

Visoki predstavnik pozvan je da predstavi Strateški pregled planiran za jesen 2017. godine, kao osnovu za raspravu sa zemljama članicama o mogućim opcijama u smislu budućnosti Operacije, također imajući u vidu napredak BiH u procesu evropskih integracija i uzimajući u obzir sigurnosnu situaciju na terenu, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,