Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vidović: Nema osnova za produženje pritvora Prciću

Preuzmite sliku

Vasvija Vidović, advokatica dekana Američkog univerziteta Denisa Prcića koji je osumnjičen da je omogućio nezakonito sticanje diplome direktoru Obavještajno sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću, smatra da nema osnova za produženje pritvora Prciću.

-Da bi krivično djelo koje se stavlja na teret mom branjeniku bilo izvršeno, prethodno je morao glavni izvršilac, a Tužilaštvo tretira jasno da se radi o gospodinu Mehmedagiću, izvršiti krivično djelo – izjavila je danas Vidović nakon ročišta Prciću o produženju pritvora koje je održano u Sudu BiH.

Osnovna pretpostavka optužnice je, istakla je, da je diploma koju je izdao Univerzitet u Banjoj Luci direktoru Obavještajno sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću, nevažeća.

– Pri tome se gubi iz vida da diploma koja je bila poništena u inspekcijskom nadzoru od strane inspekcijskih organa je preispitivana u upravnom sporu od Okružnog banjalučkog suda koji je poništio odluku inspekcijskih organa – dodala je.

Tvrdi da je diploma, prema podacima koje ima, validna i važeća.

– Ne može se u tom segmentu govoriti o imovinsko-pravnoj koristi, time niti o bitnijim obilježjima krivičnog djela, zloupotreba službenog položaja, nego o krivičnom djelu eventualno krivotvorenje službene isprave odnosno upotrebe tog krivotvorenja što je još uvijek na nivou osnova sumnje – istakla je Vidović.

Ona je naglasila da je tražila od Suda BiH da se izjasni o nadležnosti, jer Prcić ne radi u OSA-i ni u državnom organu BiH te da je za to krivično djelo nadležan općinski sud.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje