Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Video – nadzor uskoro na 59 graničnih prelaza u BiH

Preuzmite sliku

Postavljanje video-nadzora na 59 međunarodnih graničnih prelaza u BiH je u završnoj fazi, a nakon toga kamerama će biti pokriveni i pogranični prelazi sa susjednim zemljama.

U Graničnoj policiji BiH kazali su Glasu Srpske da su u saradnji sa Ministarstvom bezbjednosti BiH izradili tehnički dizajn i specifikaciju za uspostavljanje sistema video-nadzora na 59 međunarodnih graničnih prelaza koji je u završnoj fazi realizacije.

“Video-nadzor nije uspostavljen samo na pojedinim pograničnim prelazima. Međutim, u planu je da u idućem periodu kamere budu postavljene i na tim mjestima” – naveli su u Graničnoj policiji.

Novac za uspostavljanje video-nadzora obezbijeđen je putem projekta “Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u BiH”.

“Taj projekat finansira se iz fonda IPA 2015, a za postavljanje video-nadzora na prelazima utrošeno je oko 1,5 mil EUR” – naveli su u Graničnoj policiji.

U informaciji koju je Ministarstvo bezbjednosti dostavilo Parlamentu BiH podsjetili su da je lani sprovedena procedura nabavke sistema video-nadzora graničnih prelaza, te da je u toku njegova implementacija.

“Rok za okončanje tih radova je jun 2020. godine i prema trenutnim prognozama taj rok će biti ispoštovan. Po okončanju ovog projekta, koji se finansira putem fonda IPA 2015, u planu je uspostavljanje video-nadzora korišćenjem stare opreme i na graničnim prelazima koji nisu obuhvaćeni tim projektom. Na ovaj način svi prelazi biće pokriveni video-nadzorom” – navedeno je u informaciji Ministarstva bezbjednosti BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,