Petak, 3. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Vesni Švancer određen pritvor: NVO davala grantove Parlamenta FBiH pa tražila pola iznosa

Općinski sud u Tuzli prihvatio je prijedlog Tužilaštva Tuzlanskog kantona te je zamjenici predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Vesni Švancer (SBB) odredio jednomjesečni istražni pritvor. Švancer se tereti da je nevladnim organizacijama (NVO) dodjeljivala novac iz grantova Parlamenta FBiH koji je dijelom preusmjeravan na njen račun.

Ona je osumnjičena da je u svojstvu članice Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH počinila produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, a u vezi s dodjelom grantova iz budžetskih rezervi.

Nakon dodjele granta, ona je, prema optužnici, tražila povrat polovine izosa.

Pored Švancer, koja se nalazi u ženskom odjelu KPZ-a u Tuzli, u akciji kodnog naziva “Globus” u petak je uhapšen i član Općinskog odbora SBB-a Gračanica Said Kapetančić.

Švancer je i u januaru prošle godine na Općinskom sudu u Zenici osuđena na kaznu uvjetnog zatvora zbog krivičnog djela prevare.

U tom slučaju ona je u maju 2013. godine lažno obećala osobi inicijala D. V. da će u njeno ime prodati stan koji se nalazi u njenom vlasništvu za iznos 19.800 eura te da će dobijeni novac predati D. V. Švancer je ovaj novac zadržala za sebe. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje