Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Verlab može nastaviti verifikaciju spornih respiratora “Srebrene maline”

Preuzmite sliku

Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine je Federalnoj upravi Civilne zaštite odgovorio da je Verlab zakonski ovlašten za verifikaciju respiratora.

Pozivajući se na niz zakona BiH, „Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine ima isključivu nadležnost da uspostavlja, imenuje i nadzire mjeriteljske laboratorije u oblasti zakonskog mjeriteljstva u BiH. S prethodnim u vezi vaših upita iz predmeta upućenih bilo kojoj drugoj instituciji u BiH, bilo kog nivoa, su suvišni i eventualno prispjeli odgovori su irelevantni bez obzira na dobijeni sadržaj“, navedeno je u odgovoru Instituta Federalnoj upravi Civilne zaštite, koji posjeduje N1.

Dokumentom dostavljenom FUCZ, državni Institut za mjeriteljstvo potvrđuje da laboratorija Verlab “ima validno Rješenje do 11. avgusta 2022. za zakonsku verifikaciju medicinskih sredstava/uređaja sa mjernom karakteristikom koja obuhvata 11 medicinskih sredstava, među kojima je i ventilator/respirator.“

Podsjećamo, Federalna uprava Civilne zaštite je stopirala verifikaciju respiratora „Srebrene maline“ i iznenada to saopštila laboratoriji Verlab, s kojim je nakon tendera/javnog poziva sklopila ugovor. Slijedilo je to nakon što je Verlab ustanovio da čuveni respiratori koje je nabavila firma TV voditelja Fikreta Hodžića „Srebrena malina“, po nalogu Vlade FBIH, a posredstvom FUCZ ne mogu raditi punim kapacitetom, a tako ni pomoći bolesnom čovjeku. Desilo se to u Opštoj bolnici Goražde i KCUS, testirajući tek samo četiri od 100 respiratora.

Potom se, iznenada, „kvar“ ili „greška“ koji onemogućavaju funkciju otklanjaju i vrši njihova isporuka u UKC Tuzla i KCUS, bez prisustva mjeritelja iz Verlaba. Nakon toga Verlab postaje „nepoželjan“ i sve se stopira.

Mustafa Kadribegović, v.d. direktora FUCZ za N1 je izjavio da se čeka novo mišljenje Instituta za mjeriteljstvo BiH, ali i Agencije za akreditaciju BiH (BATA).

Institut za mjeriteljstvo BiH je ovim dopisom saopštilo sve. Ostaju pitanja zašto je sve zaustavljeno, kod ionako spornih respiratora, sumnjivo nabavljenih, još pod istragom Tužilaštva BiH? I dalje neupisanih u registar Agencije za lijekove i medicinska sredstva, kako je to za N1 potvrdio v. d. direktora FUCZ Mustafa Kadribegović!? Kao i pitanje, šta slijedi?

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje