Srijeda, 12. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Veliko pogoršanje epidemiološke situacije: U BiH u posljednja 24 sata 310 zaraženih

U Bosni i Hercegovini danas je registrovano 310 novozaraženih koronavirusom, potvrđeno je iz entitetskih zdravstvenih institucija.

U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 1.199 uzoraka, od kojih je 196 pozitivno na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom, Srednjobosanskom, Unsko-sanskom, Bosanskopodrinjskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada su testirana 65.694 uzoraka, a “COVID-19” je potvrđen kod 3.320 osoba, kod 1.672 žene (50,36 posto) i 1.648 muškaraca (49,64 posto)

Do danas je u Federaciji BiH oporavljeno 1.425 pacijenata, dok su trenutno aktivna 1.822 slučaja pozitivna na “COVID-19”.

Od 73 potvrđena smrtna ishoda u Federaciji BiH, 47 osoba je muškog (64,38 posto) i 26 ženskog spola (35,62 posto). Što se tiče starosne strukture, 50 preminulih pacijenata (68.5 posto) je imalo više od 65 godina.

Danas je u RS registrovano još 114 osoba pozitivnih na koronavirus, a preminula je jedna osoba iz Banjaluke

Na području Republike Srpske u protekla 24 časa testirane su 582 osobe i kod 114 osoba utvrđeno je da su pozitivne na koronavirus, a preminula je jedna osoba iz Banjaluke pozitivna na koronavirus.

Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, danas je rekao da je u velikom broju opština došlo do velikog pogoršanja epidemiološke situacije iz različitih razloga, ali da su to u svakom slučaju nepoštivanje propisanih mjera kao što su fizička distanca i nošenje zaštitne opreme.

“Najveći rizik su okupljanja građana”, kazao je Zeljković apelujući na građane da se pridržavaju mjera.

Preporuke Instituta su obavezno držanje fizičke distance od dva metra, korištenje maski u zatvorenom prostoru kao i na otovorenom ukoliko se radi o kontaktu s drugim osobama. Maska se mora nositi pravilno, odnosno prekrivati nos i usta i prijanjati uz lice.

“Apelujemo na građane da budu svjesni činjenice da je najveća odgovornost na svakom pojedincu”, kazao je Zeljković i dodao da moramo sačuvati kapacitete u zdravstevnim ustanovama.

Jelena Đaković Dević, epidemiolog u Institutu, rekla je da je u RS-u do sada 40.970 testiranih, a da je za 3.032 osobe utvrđeno da su pozitivne. Preminulo je 138 osoba, a oko 52 odsto se opravilo.

Pozitivni slučajevi danas su zabilježeni u 28 opština i gradova, a najviše slučajeva zabilježeno je u Banjaluci 27, Zvorniku i Bijeljini po 12 te Trebinju 10.

Među oboljelima najviše je osoba starosti od 30 do 64 godine.

U UKC RS hospitalizovano je 47 osoba od čega su dvije osobe na respiratoru, dok je u ostalim bolnicama 131 osoba hospitalizovana.

“Nalazimo se u fazi u kojoj građani ne treba da razmišljaju da li je virus oslabio ili ne, nema naučnih dokaza u prilog tome, virus je nepredvidiv i niko ne može da tvrdi kakvu kliničku sliku će izazvati”, kazala je Jelena Đaković Dević.

Predstavnici Instituta imaće sastanke s epidemiolozima iz lokalnih zajednica, a u narednom peridu moguće su restriktivnije mjere u lokalnim zajednicama gdje je nepovoljna epidemiološka situacija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,