Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Veliki uspjeh inovatora iz Tuzle u Skoplju: Mensura Pašić i Fikret Alić dobitnici plakete i zlatne medalje

Preuzmite sliku

U srijedu je u Skoplju, u organizaciji Nacionalne asocijacije inovatora Sjeverne Makedonije, završena prva on-line izložba inovacija na kojoj su članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine ostvarili najveći uspjeh u svojoj 28 godina dugoj istoriji promoviranja bh. tehničko-tehnološkog stvaralačkog potencijala na svjetskima izložbama!

 • Tuzlanka Mensura Pašić, razvojni programer softvera, dobila je plaketu i zlatnu medalju za ‘Cjevčica za spajanje narukvice sa satom‘. Pošto mnogi nose ručni sat i narukvicu, mogli bi se zapitati šta je to novo i nepoznato u ovoj inovaciji, kakvih se može pronaći 217.00 “guglanjem”? Odgovor su dali najveći stručnjaci Evropskog patentnog ureda za ocjenu inovacija prijavljenih za zaštitu autorstva: po sva tri kriterija patentabilnosti (inventivnost, novost, industrijska primjenjivost) priznato je svih sedam njenih tzv. “patentnih zahtjeva”!

 • Ovakav slučaj nije poznat kolegama iz država nastalih iz SFRJ, kod kojim smo se raspitivali! Malobrojni su oni kojima je, po kriteriju “inventivnosti”, priznat samo jedan, od najčešće većeg broja patentnih zahtjeva!

  Njen sugrađanin, vrlo plodotvorni inovator-istraživač, dr. sc. Fikret Alić, dipl. inž. mašinstva, profesor termodinamike na Mašinskom fakultetu, dobio je oba ova priznanja za “Fleksibilni termo-akumulacioni konvektivni emiter“. Svaka naučna grana ima svoju terminologiju (kao npr. farmakologija, čije su recepti o upotrebi lijekova puni latinskih riječi), a stručnjaci za termodinamiku lako će razumjeti šta je dr. Alić ponudio novoga nauci i tržištu.

 • Treći laureat, takođe doktor nauka i dipl. inž. mašinstva Merim Aličić, iz Živinica, dobio je oba priznanja za “Desulfurizator za smanjenje zagađenja zraka iz individualnih kotlovnica“. Prva riječ pripada zaista naučnim rječnicima, ali svako će razumjeti – osobito ovih dana, kada se stanovnici brojnih bh. gradova guše zrakom punim ugljen-dioksida i sumpora: Aličićeva inovacija doprinosi uklanjanju sumpora podjednako uspješno iz malih kućnih šporeta do velikih kotlovnica centralnog gradskog grijanja!

  Skopski žiri dodijelio je oba priznanja i već dobro poznatoj inovaciji treće inovatorske generacije porodice Ferizović, iz Bihaća za “Vertikalnu vjetroturbinu sa samopodešavajućim stacionarnim lopaticama“, nagrađivanoj ove godine zlatnim medaljama na izložbama od Nirnberga do Seula. Autori su mag. sc. Samida Ferizović, građ. inž; mag. sc. Silmija Topoljak-Ferizović, dipl. maš. inženjer i Harun Ferizović, dipl. maš. inž te.

  Zlatne medalje dobili su:

  Banjalučanin Zoran Dujaković, trener M3 ronjenja & UIS speleologije, za “Podvodni punjač gasovitih ili tečnih medija“; Sarajlija Armin Hujić, univ. bacc. inf. za “Prilagodljivi rezervoar za bojlere” (kojim se korisniku trajno omogućava temperatura vode koju je odredio); dr. Emsad Halilović, specijalizant abdominalne hirurgije, iz Kladnja, za “Evakuator crijevnog sadržaja“, kojim se tokom operacije brzo i lako uklanjaju izlučeni ostaci iz crijeva i Cazinjanin Husnija Kapić, dizajner, za “CNC mašinu za rezanje poroznih materijala”.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje