Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Veliki pomor ribe kod Kaknja: Nadležni tvrde da je voda ispravna za piće

Preuzmite sliku

Prošlog vikenda na području Kaknja dogodio se veliki pomor ribe u rijekama Bukovica i Trstionica.

Dodatnu zabrinutost izaziva činjenica kako se na spornom području nalazi i jedan od vodocrpilišta iz kojeg se napaja Kakanj pitkom vodom. Dok ekolozi i ribari traže odgovore za nezapamćeni pomor ribe u Kaknju, inspektori i istražni organi utvrđuju okolnosti ovog slučaja.

Nakon velikog pomora ribe u rijekama Bukovica i Trstionica tragovi ekološke katastrofe i dalje su vidljivi. Članovi udruženja ribolovaca kažu da su osim ribe uginule i sve ostale životinje, žabe, alge, račići i sve ono čime se riba hrani.

Uzrok pomora

– Mi smo detaljno ispitali iz udruženja, ne možeš ispod kamena naći ništa živo, od pomora ribe do svih tih čime se riba hrani. To je totalni pomor – priča Selvedin Plasto iz Sportskog ribolovnog društva “Bistro” Kakanj za BHRT.

– Moramo nekako saznati šta stvarno stoji iza ovoga, znači šta je uzrok bio tolikog pomora ribe i ribljeg svijeta u vodi. Mi ćemo učiniti sve da se ovo što prije obnovi i sredi, međutim tražimo odgovor zašto se ovo desilo – ističe Emir Mukladžija, član Sportskog ribolovnog društva “Bistro”.

Ribari i ekološki aktivisti još tragaju za mogućim uzrokom. Ono što je do sada utvrđeno jeste lokalitet koji je izazvao pomor ribe u Bukovici i Trstionici.

– Od pogona prerade vode za vodokom naniže nastao je pomor i od tog njihovog odliva viška vode iz bazena je dolje sve mrtvo, a iznad tog njihovog viška je živa rijeka, rijeka je gore neoštećena – navodi Hajrija Čobo iz “Parka prirode Trstionica i Boriva”, Kakanj.

Dodatne analize

Iz Javnog preduzeća “Vodokom” Kakanj, u blizini čijeg vodozahvata i objekta za preradu vode je zabilježen pomor, naglašavaju da je voda za piće iz njihovog sistema ispitana i sigurna za piće. Zatražit će i dodatne analize.

– Izvršili smo tri vrste analize kojima garantujemo da je naša voda mikrobiološki i fizičkohemijski ispravna za piće. Dakle nema dileme i bojazni, voda koju piju Kakanjci je ispravna – istakli su.

Nadležni općinski i kantonalni inspektori izašli su u ponedjeljak na teren i uzeli uzorke potrebne za istragu slučaja pomora u Bukovici. Ekološki aktivisti i ekipa BHRT nisu mogli dalje. Zaustavljeni su nasipom na putu na oko kilometar i po od sporne lokacije gdje je zabilježen pomor ribe.

Barikada na putu, kako kažu, neće spriječiti ekološke aktiviste i članove ribarskog udruženja iz Kaknja da istraže šta je tačan razlog velikog pomora ribe u rijeci Bukovici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,