Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Veliki dio državljana BiH ne može ući u Češku: Ambasadorica Mlinarević Sopta traži hitnu reakciju

Preuzmite sliku

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici, Martina Mlinarević Sopta, oglasila se na svom zvaničnom Facebook profilu.

Ona se oglasila povodom situacije sa kojom se susreću bh. građani koji žele ući u Češku Republiku.

“U ovim trenucima smo zasigurno jedina zemlja koja nema zajedničku, nacionalnu potvrdu o vakcinaciji. Nemamo mi mnogo toga zajedničkog, možda će sad netko reći. Radeći od prvog trenutka kao ambasador Bosne i Hercegovine moj rad je u potpunosti zajednički, za naše ljude u svakom trenu i apsolutno ne prihvaćam da po bilo čemu budu degradirani od ostalih i da se to pravda kompleksnim političkim uređenjem. Pa ni kad se radi o potvrdama o vakcinaciji, rekla je Mlinarević Sopta, te dodaje:

“Naime, s pogoršanjem epidemiološke slike svuda, pa tako i u Bosni i Hercegovini, Češka Republika je BiH stavila na svoju tamnocrvenu listu za ulazak u zemlju, što će reći da u ovom trenutku mogu u zemlju ući oni koji imaju valjane certifikate o vakcinaciji i vakcine odobrene od strane EMA-e, odnosno EU. Što će u daljnjem tijeku reći da u Češku Republiku mogu ući oni državljani BiH koji su vakcinisani u Srbiji ili Hrvatskoj ili bilo gdje drugdje u Europi čiji se certifikat priznaje, obzirom da je Češka napravila svoju listu zemalja čije certifikate priznaje”a.

“Danima radimo sa češkim institucijama na navedenoj temi, objašnjavajući kompliciranu situaciju po kojoj naši građani imaju certifikate s QR kodovima koje izdaje RS, Distrikt Brčko i svaki kanton FBiH za sebe. A unificirani, zajednički certifikat nemamo, niti ćemo kakve su prilike ni imati. Češka strana i institucije su naši prijatelji i partneri te su pokušavajući iznaći rješenje za građane BiH zatražili da se dostave specimeni navedenih potvrda, što očekujemo da će naša nadležna tijela poslati. Kad budemo imali informaciju da su nas uvrstili na listu zemalja čije potvrde priznaju, obavjestit ću to na ovoj stranici”, ističe ambasadorica i apeluje na  vlasti u BiH da nesuglasice ostave po strani.

“Apeliram na vlasti u našoj zemlji da lične i stranačke nesuglasice stave postrani kad se radi bar o osnovnim pravima pojedinca, koji je mirno poštovao sve odredbe, restrikcije, lockdownove, vakcinirao se, te sad opet, nailazi na poteškoće glede slobodnog kretanja radi složenog birokratskog sistema u zemlji. Naši građani, ma kako da se zvali, ma gdje da živjeli, ukoliko su vakcinirani vakcinama koje priznaje EU, zaslužuju da budu tretirani isto kao ostatak EU i to im se mora omogućiti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje