Utorak, 25. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Veliki broj mladih željan da radi na povratku i prenosu znanja iz dijaspore

Preuzmite sliku

U okviru Foruma “Održive povratničke zajednice u Republici Srpskoj – izazovi i perspektive” u Doboju je održan panel “Saradnja sa iseljeništvom” na kojem su izabrani zvaničnici naglasili važnost i ulogu dijaspore u društveno ekonomskih procesima u BiH, naročito u onim općinama iz kojih su napustili svoja mjesta porijekla.

– Ekonomski potencijal dijaspore je nesporan on održava makro ekonomsku stabilnost BiH, ali također i ljudski potencijal, odnosno akademska dijaspora je nešto na šta bi trebala da BiH računa. S obzirom na iskustvo koje Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ima, veliki broj mladih je željan da radi na povratku i prenosu znanja iz dijaspore i investicijama u BiH – kazao je pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Kemo Sarač.

Odbornik u Skupštini opštine Srebrenice Ćamil Duraković istakao je da je nužan ozbiljniji pristup kada je u pitanju odnos sa iseljeništvom.

– Najbrojnija je dijaspora sa područja entiteta Republike Srpske, koji zbog rata i ne svojom voljom žive u inostranstvu. Probosanske političke stranke okupljene oko Pokreta za državu ponudile su novi koncept kako bi se animirala dijaspora da napravili uticajniji institucionalni pritisak u smislu da imamo više naših ljudi u institucijama vlasti Republike Srpske – rekao je Duraković.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,