Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Veliki broj ljudi pristiže u Potočare (FOTO)

Preuzmite sliku

Na hiljade građana pristiže u Potočare u Srebrenici gdje će danas biti obavljen ukop, te kolektivna dženaza za 136 Srebreničana stradalih u genocidu koji se dogodio tokom jula 1995. godine, piše Anadolu Agency (AA).

Skoro 2.000 pripadnika sigurnosnih snaga raspoređeno je duž Potočara dok u vozilima iz različitih gradova Bosne i Hercegovine te svijeta pristiže na hiljade ljudi. Članovi porodica 136 Srebreničana koji će danas biti ukopani u Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica već se nalaze pored tabuta svojih najmilijih. Tabuti su jučer iz fabrike akumulatora, uz pomoć pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, premješteni pored mjesta gdje će žrtve genocida biti danas ukopane, a tokom noći Centar je osiguravala policija.

Već je u toku zvanični dio programa koji je počeo u jutarnjim satima kada su članice Udruženja “Majke enklave Srebrenice i Žepa” počele dijeliti bijele maramice i cvjetove Srebrenice koji simbolišu stradanje Srebreničana.

Prema najavama, danas se u Potočarima očekuje dolazak brojnih zvanica iz regije i svijeta među kojima i bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton, premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu, predsjednik Slovenije Borut Pahor i mnogi drugi.

Također, veliki je i broj medijskih ekipa iz regije i svijeta akreditovanih za današnji događaj. Stoga se očekuje kako će današnje obilježavanje genocida u Srebrenici biti u centru svjetske javnosti.

Za razliku od prethodnih godina, 11. juli je prije par dana na prijedlog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića proglašen kao Dan žalosti na nivou BiH.

  • potocari-srebrenica-kolektivna-dzenaza-genocid
  • Kada je riječ o Srebrenici, Međunarodni sud pravde je po tužbi BiH protiv tadašnje Jugoslavije presudio kako je tokom 1995. godine u Srebrenici počinjen genocid. Vojska Republike Srpske je na današnji dan 1995. godine sa prostora Srebrenice u Potočarima izdvojila veliki broj srebreničkih muškaraca prije nego ih je odvela u logore i druga mjesta mučenja gdje su mnogi zlostavljani i zvjerski ubijeni.

    Smatra se kako su najmanje 8.372 Srebreničana ubijena tokom jula 1995. čija su tijela godinama nakon završetka rata u BiH pronađena u masovnim grobnicama širom zemlje. Veliki broj njih još uvijek se vodi kao nestalo.

    Za zločine počinjenje nad Srebreničana do sada je osuđeno ukupno 37 osoba na oko 630 godina zatvora, piše Anadolu Agency (AA).

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,