Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Većina zaposlenih u banjalučkim vrtićima od danas u štrajku

Preuzmite sliku

Većina zaposlenih u vrtićima banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje od jutros je u štrajku, rekao je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, javlja Anadolu Agency (AA).

On je pojasnio da je 430 zaposlenih radnika u ovoj ustanovi od avgusta trebalo da dobije plate veće za 50 KM, a prema nepisanom dogovoru od septembra još za 50 KM.

“Nije nama cilj štrajk nego da se povećaju plate”, rekao je Gnjatić.

Prema njegovim riječima, jutros su pozvali na pregovore predstavnike Grada Banjaluka, Skupštine grada, a nadaju se da će do sastanka doći danas, dok će se sastanak sindikalne organizacije ove ustanove održati večeras.

Snježana Markić Stojaković, predsjednica Sindikalne organizacije Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, rekla je da je odluka o stupanju u štrajk donesena 12. oktobra, da je štrajk počeo jutros u šest časova te da je jutros zabilježena mala dolaznost djece u vrtiće. Naglasila je da smatraju da su stupili u štrajk u skladu sa zakonom.

Gnjatić je rekao i da je u pitanju djelatnost koja ne spada u one za koje je prilikom štrajka potrebno obezbijediti minimum procesa rada, kao i da su “prijetnje i prljavi potezi od sinoć i tokom noći”, kada je potvrđena odluka o štrajku, dodatno ujedinili radnike u njihovoj borbi za svoja prava. Pojasnio je da je zabilježen pritisak poslodavca na radnike.

Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata RS, i pravnik u ovoj organizaciji tvrdi da je odluka o štrajku donesena u skladu sa Zakonom o štrajku.

Tanja Vukomanović, savjetnica za medije gradonačelnika Banjaluke, izjavila je da podržavaju zahtjeve radnika, ali da je način na koji se plasiraju pogrešan. Istakla je da je gradonačelnik u avgustu predložio povećanje plata svim radnicima u gradskim javnim ustanovama i preduzećima, i do povećanja je došlo, ali da Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje nije na vrijeme dostavio dokumentaciju zbog čega je potrebno da se rebalansom budžeta omogući povećanje plata.

Rebalansom je predviđen novac za povećanje, ali ova odluka nije usvojena u Skupštini grada, odnosno odbija je skupštinska većina.

Naglasila je da “štrajk nije fer prema roditeljima”, jer postoje drugi načini za iskazivanje nezadovoljstva, a ne da se cijeli grad blokira zbog zahtjeva za koje niko nije rekao da neće biti ispunjeni.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,