Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Većina pacijenata zaraženih koronom u UKC Tuzla su nevakcinisani

Preuzmite sliku

U Univerzitetsko kliničkom centru u Tuzli nalazi se 31 pacijent koji je hospitaliziran zbog zaraze koronavirusom, a dominiraju srednje teške i teške kliničke slike.

“Obično pacijenti dolaze negdje između sedmog i desetog dana bolesti kad se već razvila klinička slika. Karakterišu je povišena temperatura, slabost, malaksalost, otežano disanje, suh kašalj, a kod nekih je prisutna i glavobolja. Manji broj pacijenata ima gubitak okusa i mirisa”, izjavila je dr. med.sc. Humera Porobić-Jahić, specijalistkinja Infektologije.

O smrtnosti pacijenata u ovome talasu još je rano govoriti jer, kako je pojasnila dr. Porobić – Jahić, tek u prošloj sedmici je počeo povećan priliv pacijenata u UKC Tuzla.

Ono što je sigurno jeste da i u ovome talasu dominiraju pacijenti treće životne dobi.

“U UKC Tuzla opet su u najvećem broju stariji pacijenti zaraženi virusom korone od tridesetih do šezdesetih godišta, ali imamo i onih koji su rođeni sedamdesetih i osamdesetih godina”, izjavila je Porobić – Jahić.

Pacijenti s lakšim kliničkim slikama nalaze se u kućnoj izolaciji, ali je vrlo važno da prate upute ljekara.

“Za one u kućnoj izolaciji važno je da koriste što više tekućine, vitamina, imate dobre kombinacije u apotekama koji pored vitamina imaju i imunološki dodatak, te za temperaturu koristiti paracetamol i brufen, ali ponavljam jako bitno je što više tekućine. Pored odmora važno je da prate stanje. Ukoliko se javi osjećaj otežanog disanja, brzog zamaranja, kašalj izuzetno podržajan, odmah se javiti ljekaru”, naglasila je.

Ipak infektologinja ističe da je važno apelovati na stanovništvo da se vakcinišu. Većina pacijenata koji se nalaze trenutno na liječenju nisu vakcinisani.

“Vakcine su bitne, pomažu. Ponekad može biti okidač nekog imunološkog oboljenja koji čuči u nama, ali ona sama ne može izazvati nikakvo oboljenje”, izjavila je dr.med.sc. Humera Porobić – Jahić, specijalistkinja infektologije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,