Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Večernje novosti: Delegacija BiH glasala protiv prijema Kosova u Interpol

Preuzmite sliku

Delegacija BiH, predvođena ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, glasala je protiv prijema Kosova u Interpol, dok je Crna Gora bila za, pišu beogradske “Večernje novosti”.

Pozivajući se na nezvanične informacije, list navodi da su uz Prištinu bili i Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Bugarska, dok je Mađarska, bila suzdržana.

Pokušali smo dobiti potvrdu ove informacije od ministra Mektića, ali on nije odgovarao na pozive i poruke.

Od pet država EU koje ne priznaju Kosovo, četiri su bile protiv prijema, a to su Rumunija, Španija, Grčka i Kipar, dok nije izvjesno kako se izjasnila Slovačka.

Inače, prema ishodu glasanja Kosovo jučer nije primljeno u Interpol, na zasjedanju skupštine te međunarodne organizacije u Dubaiju. U drugom krugu glasanja za prijem Kosova u Interpol glasalo je 68 država, što je bilo manje od potrebne dvotrećinske većine prisutnih članica.

Iz Ministarstva sigurnosti jučer je saopćeno da je delegacija Ministarstva sigurnosti BiH koju je predvodio ministar Dragan Mektić učestvovala na Generalnoj skupštini INTERPOL-a u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Šefovi policija i stručnjaci za sigurnost iz cijelog svijeta na skupu u Dubaiju razgovarali su o nizu globalnih sigurnosnih pitanja i izazova.

Ključna pitanja su bila jačanje saradnje u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i kibernetičkog kriminala, kao i podsticanje inovacija u sprovođenju zakona i povezivanju policija. Generalna skupština INTERPOL-a izabrat će i novog predsjednika ove organizacije.

Pored ministra Mektića, u delegaciji BiH su bili i Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti za međunarodnu saradnju i evropske integracije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,