Ponedjeljak, 17. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Večeras u Pruscu otvaranje 508. Dana Ajvatovice

Preuzmite sliku

U Pruscu kod Donjeg Vakufa večeras će biti otvoreni 508. Dani Ajvatovice, koji će u narednih 15-tak dana ponuditi posjetiocima veliki broj vjerskih, kulturnih i sportskih događaja.

Osim u Donjem Vakufu, sadržaji Ajvatovice bit će realizirani u Gornjem Vakufu, Bugojnu, Travniku, Novom Travniku, Jajcu, Busovači, Fojnici, Vitezu, te Livnu i Sarajevu.

Nakon otvaranja manifestacije, u Domu Hasana Kafije Pruščaka bit će upriličena umjetnička izložba “Tišina beskonačnosti”, čiji su autori Sead i Halida Emrić.

Ovogodišnji Dani Ajvatovice bit će završeni u nedjelju, 1. jula kada će kolone vjernika iz BiH i inostranstva krenuti put najvećeg dovišta muslimana u Evropi – Ajvatovice, gdje će biti organiziran prigodan vjerski program.

Tradicija Ajvatovice stara je više od petsto godina. Legenda kaže da je čuveni prusački alim Ajvaz-dedo klanjao četrdeset sabah-namaza, moleći Allaha dž.s. da stanovnicima Prusca podari vodu.

Klanjajući je zaspao i usnio kako su se sudarila dva bijela ovna i kako se od siline tog sudara stijena na jednom mjestu razdvojila. Probudio se kraj raspukle stijene iz koje se pojavila voda.

U znak sjećanja na Ajvaz-dedinu molitvu, muslimani iz cijelog svijeta svake godine posjećuju Prusac. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: