Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Večeras najodabranija noć Lejletu-l-kadr: Centralna svečanost za BiH u Begovoj džamiji

Preuzmite sliku

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini večeras pada 27. noć mjeseca ramazana koja se u muslimanskom kalendaru obilježava kao najodabranija noć u godini, noć Lejletu-l-kadr.

Centralna svečanost na području Islamske zajednice u BiH povodom obilježavanja ove mubarek noći bit će upriličena u Begovoj džamiji. Vaz će kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, a kadersku dovu će proučiti prvi imam Begove džamije hfz. mr. Mensur ef. Malkić. Program u Begovoj džamiji počinje večeras u 22:00h (prije klanjanja teravih-namaza), potvrđeno je iz Islamske zajednice BiH.

Noć kadr je noć početka objavljivanja Kur'ana, posljednje objave koju je Bog poslao ljudima. Ovoj je noći posvećeno jedno cijelosti poglavlje Kur'ana. To je “noć bolja od hiljadu mjeseci”, a “u njoj silaze Meleki i Džibril zbog odluke svake”. Veličina ove noći sadržana je u objavljivanju Kur'ana, najveće milosti ikad darovane čovječanstvu.

U Noći kadr muslimani mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju na oba svijeta.  „Ko probdije noć Kadr vjerujući i tražeći nagradu samo od Allaha, biće mu oprošteni prethodni grijesi“, riječi su Muhammeda a.s. zabilježene u Buharijevoj zbirci hadisa. Muhammed a.s. je također rekao: „Tragajte za Lejletu-l-Kadrom u neparnim noćima posljednje desetine ramazana. Ona je u zadnjoj dekadi, i to u devetoj noći što prolazi ili u sedmoj što ostaje”. A vrijedi spomenuti i to da je većina ashaba bila na stanovištu da je noć Kadra 27. noć ramazana. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje