Četvrtak, 28. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Vatrogasci Bosanske Krupe na evropskom vatrogasnom prvenstvu FCC SLO 2019

Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Bosanska Krupa su učestvovali na evropskom vatrogasnom prvenstvu u Firefighter Combat Challenge (FCC) popularnom kao “najtežih dvije minute u sportu”.

Prvenstvo je održano od 20. do 22. septembra na Bledu, Republika Slovenija, gdje su po prvi put članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva dostojno predstavljali Bosnu i Hercegovinu, prenosi Fena

Održano je u organizaciji Prostovoljnog gasilskog društva (PGD) Radovljica uz učešće 208 dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca iz 16 evropskih zemalja.

Članovi DVD-a Bosanska Krupa su nastupali u pojedinačnoj kategoriji ali i u (tandem) parovi kategoriji u sastavu Denis Džajić i Kenan Mulalić, kao Inza Team.

U generalnom plasmanu su pojedinačno zauzeli 163. i 164. mjesta od 208 takmičara sa vremenima 2,83s i 2,39s a u kategoriji tandema su zauzeli 92 mjesto od 117. ekipa sa vremenom 2,03s.

Firefighter Combat Challenge je prvi put organizovan u SAD-u prije 25 godina da bi se ubrzo proširio i na Evropu, tačnije u Berlin, te se prije 10 godina takmičenja seli i u Sloveniju.

U takmičenju mogu učestvovati profesionalni i dobrovoljni vatrogasci, te muškarci i žene koji se svi takmiče na istoj stazi pod istim pravilima i elementima bez obzira na dob ili spol. Rezultati se evidentiraju kroz generalni plasman svih učesnika, po tri osnovne kategorije.

Kategorije su: pojedinačno, parovi i štafeta (3-5 učesnika), te pod kategorijama u okviru tri osnovne a na osnovu dobi takmičara i spola.

Kompletna staza se savladava u kompletnoj vatrogasnoj zaštitnoj opremi nošenjem vatrogasnog crijeva od 20 kg uz toranj na treći sprat, izvlačenjem uz pomoć užeta tereta od 20 kg, pomjeranje željezne klade od 72m5 kg sa četiri kg teškim kladivom u dužini od 1,5m, slaloma od 42,6m i povlačenjem vatrogasnog ‘C’ ø52 crijeva pod pritiskom u dužini od 22,8 m, simulacije gašenja požara te simulacija spašavanja nošenjem lutke od 79,4 kg u dužini od 30,5 m, saopšteno je iz DVD Bosanska Krupa. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje