Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Vanredno hidrološko stanje na području gornjeg dijela sliva rijeke Bosne

Preuzmite sliku

Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo navodi u saopćenju za javnost da je trenutno vanredno hidrološko stanje na području gornjeg dijela sliva rijeke Bosne (sliv rijeke Željeznice), kako je i prognozirano u Obavještenju o prognozi vanrednog hidrološkog stanja od 16. januara ove godine.

– Na svim hidrološkim stanicama u Kantonu Sarajevo bilježi se opadanje vodostaja. Dostignuti su nivoi za početak obavještavanja na stanicama HS Ilidža i HS Reljevo. Uslijed visokih vodostaja, došlo je do plavljenja poljoprivrednih površina na desnoj obali rijeke Bosne, na lokalitetu Rajlovac. Nove padavine, prognozirane za večernje sate, mogle bi usporiti tendenciju opadanja i izazvati novi porast vodostaja – navodi se.

Upozoravaju stanovništvo i privredne subjekte, koji se nalaze u blizini vodotoka, na pojačan oprez. Službe civilne zaštite na pripravnost, u slučaju pogoršanja situacije, naročito na već poplavljenim područjima na lokalitetu Rajlovca.

Kako navode, za srednji i donji dio sliva rijeke Bosne bilježi se porast vodostaja na nizvodnim stanicama na rijeci Bosni, uslijed dotoka s gornjeg dijela sliva. Dostignuti su nivoi za početak obavještavanja na stanicama HS Visoko na Bosni i HS Maglaj. Očekuje se stabilno hidrološko stanje na tom području.

U poslijepodnevnim satima zabilježen je blagi porast vodostaja, na većini hidroloških stanica na Uni i Sani, u prosjeku 3 cm po satu. Prema rezultatima prognoznih sistema, u večernjim satima očekuje se dostizanje vrha vodnih valova te nakon toga stabilizacija vodostaja na svim stanicama.

– Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu sa ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo pojačan oprez. Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama obzirom na moguće povećanje dubina i brzina toka vode u rijekama te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama. Na osnovu toga stanovništvo bi bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) provesti mjere samozaštite, u cilju smanjena i preduprjeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra – navodi se u informaciji AVP Sava o trenutnom stanju vodostaja, na osnovu analize zabilježenih vodostaja na hidrološkom monitoring sistemu (automatske vodomjerne stanice) na vodnom području rijeke Save.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje