Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vandalizam: Uništavanje bilborda, početak prljavih kampanja (FOTO)

Preuzmite sliku

Pred nama su opći izbori na kojima će birači odlučiti u kojemu smjeru će krenuti Bosna Hercegovina i ovakvi postupci izravno ugrožavaju prava birača na objektivne informacije koje moraju dobiti u predizbornom procesu kako bi donijeli savjesnu i ispravnu odluku na dan izbora.

 • plakat02-hdz1990
 • “Sve se stranke deklarativno ograđuju od prljave kampanje i uvjeravaju nas baš u suprotno – kako vode pozitivnu kampanju u kojoj su njihov program, sposobni kadrovi i jedinstvo na prvome mjestu. Spaljeni i uništeni bilbordi HDZ-a 1990 ukazuju na vruću izbornu jesen u Bosni i Hercegovini. Da nije riječ o spontanom gestu huligana ili nekih neodgovornih pojedinaca, svjedoči desetine uništenih bilborda na različitim lokacijama. Ovakvi postupci ne samo da nanose materijalnu štetu HDZ-u 1990, nego i cjelokupnoj Bosni i Hercegovini u smislu nanošenja štete u promociji bosanskohercegovačke demokracije u Europi ali i svijetu.

  Pred nama su opći izbori na kojima će birači odlučiti u kojemu smjeru će krenuti Bosna Hercegovina i ovakvi postupci izravno ugrožavaju prava birača na objektivne informacije koje moraju dobiti u predizbornom procesu kako bi donijeli savjesnu i ispravnu odluku na dan izbora. Poruka koju ovim izborima Bosna i Hercegovina mora poslati međunarodnoj zajednici jeste kako su ovdje sukobi završeni i da smo odgovorno odlučili podvući crtu pod sukobe, podjele i konfrontacije, vrijeđanja i omalovažavanja drugih i drukčijih i okrenuli se stvaranju europske Bosne i Hercegovine koja će osigurati dostojanstven život svim njezinim građanima koji to itekako zaslužuju.

  U trenutku kada je međunarodna zajednica pomalo razočarana i umorna od loših političara i politika, koje se vode u BiH, vrlo je važno pokazati kako smo spremni dostojanstveno organizirati i provesti najveći manifest demokracije, a to su izbori na kojima građani biraju one koji će ih zastupati.

  HDZ 1990 apelira na sve sudionike u izbornom procesu da također osude ovaj, do sada nezapamćeni, čin paljenja bilborda i pozovu sve na razum i toleranciju kako se sličnim potezima ne bi trajno i nepovratno narušio proces demokratizacije društva pa samim tim i europskih intergracija BiH. Također, pozivamo sve nadležne državne organe da što prije istraže i podvrgnu zakonskih sankcijama počinitelje ovih događaja jer bi ovakvo ponašanje u daljnjem tijeku kampanje moglo eskalirati, a samim time nanijeti štetu ugledu BiH u međunarodnoj zajednici.” Navodi se u saopćenju za javnost ove stranke.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,