Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH: U petak počinje vakcinacija zdravstvenih radnika u Banjaluci

Preuzmite sliku

Prve vakcine protiv koronavirusa u Bosni i Hercegovini primiće u petak radnici COVID odjela i načelnici odjeljenja u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) u Banjaluci, javlja Anadolu Agency (AA).

Vlado Đajić, direktor UKC RS-a, u izjavi za AA rekao je da će on i njegovi saradnici prvi primiti vakcine.

“Biće dovoljno vakcina”, kazao je Đajić dodajući da su prve vakcine stigle i da se očekuju i nove količine.

Prethodno je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH odobrila je upotrebu ruske vakcine protiv koronavirusa – Sputnik V.

“Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izvršila je provjeru kvaliteta vakcine Gam-COVID-Vac i utvrdila da ispitani uzorak navedene vakcine odgovara deklarisanom kvalitetu u pogledu ispitanih parametara”, naveli su iz agencije i dodalida su se s obzirom na to stekli uslovi da se pokrene proces imunizacije stanovništva vakcinom Gam-COVID-Vac.

Prošle sedmice u BiH je stiglo 2.000 doza ruskih vakcina, a riječ je o interventnom uvozu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite entiteta Republika Srpska.

Alen Šeranić, ministar zdravlja bh. entiteta RS ranije je izjavio da se očekuje da u drugoj polovini februara stigne još 200.000 doza za 100.000 osoba u ovom entitetu i isto toliko do polovine marta, što ukupno čini prvu narudžbu vakcina koju je RS imala prema Ruskoj Federaciji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,