Subota, 1. Aprila 2023.
Tuzlanski.ba logo

Uznemirujući sadržaj: Jezive prijetnje “četnika iz RS” na društvenim mrežama

Preuzmite sliku

Danima nakon što se pojavio videosnimak sa hutbe koja je održana na dan proslave Svetog Save, Amir ef. Mahić glavni imam u Kozarcu, doživljava linč zbog izrečenog u hutbi u kojoj se dotakao ideologije svetosavlja.

Odmah su tužilaštvo i MUP RS-a uz snažnu medijsku podršku RTRS-a i drugih medija u ovom entitetu krenuli u akciju, te je efendija Mahić dobio poziv da se u svojstvu osumnjičenog javi u PU Prijedor 7. februara zbog sumnje da je počinio krivično djelo javno izazivanje i poticanje nasilja i mržnje.

Policija iz RS-a u ovom je slučaju i bila više nego brza, a mediji već danima uz pomoć i samog predsjednika RS-a Milorada Dodika crtaju metu na čelo časnom kozaračkom imamu.

Ali zato ni mediji, niti nadležni organi ne reagiraju na profil otvoren na Facebooku “Četnički pokret Republika Srpska” na kojem neko objavljuje fotografije na kojima je stariji čovjek u četničkoj uniformi koji poziva na ubijanje i klanje, te poručuje kako je “ubijao i klao za slobodu srpskog naroda i za republiku srpsku”, te poziva “Oj braćo moja hoćemo li piti turske krvi”.

 • Fotografija i poruka da bi “klao muslimansku djecu” obrisana je sa ovog profila. Ostale i dalje su objavljene javno, a na nekima od njih se nalaze i djeca za koju piše da su navodno njegovi unuci i unuke.

  Reakcije na društvenim mrežama su brojne, a korisnici se pitaju kako to da na ovakve otvorene prijetnje Bošnjacima nema nikakve reakcije državnih organa vlasti i sigurnosno-policijskih agencija.

  Tim povodom, na zvaničnom Twitter nalogu reagovao je Dragan Bursać, postavljajući pitanje “Hoće li dobiti krivičnu prijavu za prijetnje i širenje vjerske, nacionalne i rasne mržnje i zašto neće?”.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,