Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Uvredljivi plakati u Srebrenici i Bratuncu sa porukama upućenim Inzku

Preuzmite sliku

Aktivisti Udruženja građana “Istočna alternativa” bh. entiteta Republika Srpska danas su u Srebrenici i Bratuncu lijepljenjem uvredljivih plakata sa likom visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka poručili da je “nepoželjan, da guši slobode i razvoj, te da je vrijeme da napusti BiH”.

Predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović tvrdi da je Inzko “pristrasan” dodavši da je “okorjeli srbomrzac”.

Pavlović je da BiH mora da se “oslobodi tutorstva visokih predstavnika” i da sama kreira svoj put po volji tri konstitutivna naroda, te da “Republika Srpska krene ka ostvarenju svog cilja, a to je osamostaljenje i nezavisnost”.

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko predstavio je nedavno 58. izvještaj u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija u New Yorku u kojem je naglasio da u BiH i dalje traju prijetnje secesijom, blokade na državnom i federalnom nivou, što nikako ne doprinosi kretanju zemlje naprijed ili poboljšanju života građana.

Između ostalog, kritikovao je lidera SNSD-a i člana Predsjeddništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

“Odnosi unutar Predsjedništva BiH također su zabrinjavajući, jer se njegovi članovi sve više međusobno sukobljavaju. Predsjednik SNSD-a i član predsjedništva Milorad Dodik često se pozivao na princip vitalnog entitetskog interesa zbog odluka za koje je smatrao da su štetne za interese Republike Srpske”, kazao je Inzko u izvještaju.

Dodao je da se je Dodik pokušavao povezati pitanje statusa Kosova sa statusom RS-a, upozoravajući da će taj bh. entitet proglasiti nezavisnost ako se prizna nezavisnost Kosova.

“Dodik, de facto lider Republike Srpske, u nekoliko navrata pokušao je uvući predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u unutrašnja politička pitanja Bosne i Hercegovine. U augustu je predvodio delegaciju RS-a da se sastane sa Vučićem u Beogradu kako bi razgovarali o žalbama RS zbog nepravednih intervencija visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH u ustavni poredak BiH. Uoči sastanka, vlasti Republike Srpske su navodno poslale dokument koji sadrži zaključke i prateće izvještaje o tim pitanjima koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila u novembru 2019. i februaru 2020. Pohvalno, Vučić je ponovio posvećenost Srbija Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH poznatijem kao Dejtonski mirovni sporazum”, rekao je Inzko.

Izvještaj koji je Inzko predstavio u Vijeću sigurnosti UN-a odnosi se na period od 16. aprila do 15. oktobra 2020. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje