Petak, 6. Decembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Utvrđene izmjene Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrdila i po skraćenom postupku Parlamentu Federacije BiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca.

Izmjene i dopune odnose se na član 23. Zakona koji propisuje da korištenje prava iz člana 3. ovog zakona podliježe reviziji u skladu s odredbama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite, dok će prava iz člana 4. Zakona biti predmet redovne kontrole u skladu sa članom 19. Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca.

Izmjene i dopune su potrebne jer proces revizije po Zakonu o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite ne bi mogao biti okončan zbog stalnog uvođenja novih korisnika u pravo.

Kako je obrazloženo, Zakonom o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite propisano je da reviziji po ovom zakonu podliježu i korisnici prava na povoljnije penzionisanje, a čiju kontrolu u skladu sa članom 6. ovog zakona obavljaju revizorski timovi za kontrolu, dok je članom 19. Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata predviđeno da redovnu kontrolu ovih predmeta vrše mjerodavne inspekcije ministarstava, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje