Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Usvojen zakon o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova

Preuzmite sliku

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas je u nastavku 31. redovne sjednice usvojio Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH.

– Radi se o reformskom zakonu. Usvajanjem ovog zakona Vlada FBiH prvi put na sistematski način daje podršku za očuvanje i unapređenje zdravstvenog sektora i zapravo promovira i uspostavlja sistem u kojem cjelokupno društveno-političko uređenje preuzima odgovornost za zdravstvo – izjavila je pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera.

Zakon treba poboljšati financijsku stabilnost zdravstva, a to je preduvjet za kvalitetnije i dostupnije zdravstvene usluge stanovništvu u Federaciji BiH.

– Implementacija ovog zakona, doprinijet će financijskoj stabilizaciji zdravstvenog sistema u Federaciji BiH, posebno kliničkih centara čiji je jedan od osnivača Parlament Federacije BiH, ali i kantonalnih i općih bolnica, naročito nakon dvogodišnjeg perioda otežanog rada zdravstvenog sektora u uslovima pandemije odnosno epidemije covid-19, koje su i dalje na snazi – konstatovala je Bera.

Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH podrazumijeva izdvajanje 225 miliona KM iz federalnog budžeta u naredne tri godine (od stupanja na snagu zakona) univerzitetsko-kliničkim te kantonalnim i općim bolnicama.

– Zakon stvara pretpostavke i za restruktuiranje zdravstvenih ustanova u smislu uvođenja novih zdravstvenih tehnologija, kao i za reformu finansiranja zdravstvenog sistema. Efekti ovog zakona neće biti dostatni ako zdravstvene ustanove, na koje se odnosi Zakon, ne poduzmu aktivnosti na otklanjanju uzroka koji su doveli do gubitaka u poslovanju bolnica, zajedno s osnivačima zdravstvenih ustanova, što uključuje i jačanje sistema unutarnjih finansijskih kontrola, odnosno unutarnje revizije – poručila je za Fenu Bera nakon okončanja 31. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH .

Da bi navedeno zakonsko rješenje moglo stupiti na snagu potrebno je da ga usvoji i Dom naroda Parlamenta FBiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje