Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Usvojen Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći

Preuzmite sliku

Usvajanje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći je od velikog značaja za građane Bosne i Hecegovine, jer će na ovaj način biti omogućen jednak pristup sudovima svim građanima, bez obzira na njihovo imovinsko stanje. 

Izjavila je to Feni glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić, nakon što je Dom naroda državnog parlamenta na sjednici usvojio ovaj zakon.

Bakić napominje da će pravo na besplatnu pravnu pomoć, prema ovom zakonu, imati: osoba koja prima socijalnu pomoć, dijete u skladu s Konvencijom o pravima djeteta, osoba kojoj je oduzeta poslovna sposobnost i duševno oboljela osoba, uživalac mirovine koja je niža od prosječne plaće ostvarene na nivou BiH, osoba koja je nezaposlena i nema drugih redovnih primanja i prihoda, žrtva nasilja u porodici ili nasilja na osnovu spola, tražilac azila, osoba pod supsidijarnom ili privremenom zaštitom, osoba u postupku protjerivanja, apatrid i žrtva trgovine ljudima.

“Pravo na besplatnu pravnu pomoć ostvaruje i osoba lošeg imovinskog stanja kada to utvrdi nadležni organ za pružanje besplatne pravne pomoći”, kazala je Bakić.

Po njenim riječima, besplatna pravna pomoć je oblik ostvarivanja prava fizičkog lica na pravično suđenje i jednak pristup pravdi pred Sudom BiH, organima uprave i drugim organima BiH, a čiji troškovi u cjelosti ili djelomično padaju na teret budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH.

Predviđeno je da besplatnu pravnu pomoć pruža ured koji će biti formiran pri Ministarstvu pravde BiH, zaključila je Bakić. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,