Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Usvojen Budžet TK za narednu godinu, najveći ikad

Preuzmite sliku

Zastupnici Skupštine Tuzlanskog kantona danas su usvojili prijedlog Budžeta za 2023. godinu u iznosu od 598,5 miliona KM. Ovim je Tuzlanski kanton postao prvi kanton u FBiH koji je usvojio budžet za narednu godinu.

Budžet je veći za oko 12 miliona KM u odnosu na 2022. godinu. Ministar finansija TK Suad Mustajbašić kazao je kako je ovo najveći budžet do sada.

“On je stabilizirajući jer je u 2022. godini usvojeno dosta zakona koji za realizaciju podrazumijevaju angažovanje dosta sredstava, ali ima i određene kapitalne strukture. Smatramo da je realan”, rekao je Mustajbašić.

Tuzlanski kanton je jedini u Federaciji BiH koji u narednu godinu ulazi sa usvojenim Budžetom, kaže resorni ministar. Najveći dio sredstava Budžeta planiran je za plate.

Za budžet su glasali zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF), Stranke za BiH (SBiH), jedan zastupnik Socijaldemokrata (SD) BiH te dva zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA), koji djeluju kao nezavisni zastupnici.

U opozicionom SDP-u smatraju da prihodovna strana Budžeta nije dobro planirana, ali ni rashodi. Najveće zamjerke su zbog, kako navode, nedovoljno sredstava za privredu i poljoprivredu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,