Petak, 29. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ustavni sud FBiH proglasio se nenadležnim u slučaju smjene Bege Gutića

Ustavni sud Federacije BiH odbacio je zahtjev premijera FBiH Fadila Novalića i bivšeg predsjednika Vlade Tuzlanskog kantona Bege Gutića kojim je zatražena ocjena ustavnosti vanrednog zasjedanja Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj je smijenjen Gutić.

“Odbacuje se zahtjev premijera Federacije Bosne i Hercegovine i Bege Gutića u zahtjevu označen kao premijer Tuzlanskog kantona, za utvrđivanje ustavnosti 47. sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona – hitnog karaktera, Odluke o smjeni Vlade Tuzlanskog kantona, broj 01-02- 111-10/18, od 17.02.2018. godine i Odluke o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona, broj 01-02-118- 6/18, od 17.02.2018. godine, jer Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine nije nadležan za odlučivanje o zahtjevu”, piše u odluci Ustavnog suda FBiH.

Novalić i Gutić u zahtjevu su naveli da se predmetni zahtjev isključivo odnosi na ocjenu ustavnosti smjene Vlade Tuzlanskog kantona, bez obzira što je percepcija javnosti usmjerena ka političkom sukobu unutar Stranke demokratske akcije.

Naveli su da ovaj zahtjev ima za cilj da ubijedi Ustavni sud FBiH da je ovaj Sud jedina potencijalna sudska instanca koja ima mogućnost da usvoji obavezujući i meritoran stav oko ustavnosti smjene jedne kantonalne vlade.

“Naime, hitna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona održana je u subotu 17.02.2018. godine, kada je usvojena Odluka o smjeni Vlade Tuzlanskog kantona, broj 01-02-111-10/18, od 17.02.2018. godine, kojom je Skupština Tuzlanskog kantona smijenila Vladu Tuzlanskog kantona, u sastavu od ukupno 13 ministara. Odluka je stupila na snagu danom donošenja, a ista treba biti objavljena u “Službenim novinama Tuzlanskog kantona”. Nakon toga, Odlukom o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona, broj 01-02- 118-6/18, od 17.02.2018. godine, imenovana je nova Vlada Tuzlanskog kantona”, piše u zahtjevu.

Kompletnu odluku Ustavnog suda Federacije BiH koja se odnosi na zahtjev Fadila Novalića i Bege Gutića možete pročitati ovdje.

Smjena Vlade Tuzlanskog kantona uslijedila je nakon žestokih unutarstranačkih previranja u SDA koja su posljedica uvođenja Povjereništva u Kantonalni odbor SDA u Tuzlanskom kantonu.

Smjena Gutića protumačena je kao reakcija bivšeg predsjednika Kantonalnog odbora SDA u TK Mirsada Kukića kojem je Predsjedništvo SDA uvelo Povjereništvo. Smjena Vlade Tuzlanskog kantona pokazala je da Kukić još uvijek ima moć da kontroliše političke procese u ovom kantonu.

On je u međuvremenu nakon razlaza sa SDA osnovao novu političku stranku nazvanu Pokret demokratske akcije (PDA) koja već ima tri zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, jednog zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a pored toga ima i većinu u Skupštini Tuzlanskog kantona. Na čelu Vlade Tuzlanskog kantona nalazi se Jakub Suljkanović iz PDA. (Klix.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje