Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ustavni sud BiH stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS

Preuzmite sliku

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je donio odluku o privremenoj mjeri da zabrani primjeni Zakona o nepokretnoj imovini u RS do konačne odluke po meritumu.

Ustavni sud je to odlučio danas na sjednici, na čijem je dnevnom redu bila samo jedna tačka – apelacija člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića podnesena zbog Zakona o nepokretnoj imovini RS.

“Ustavni sud je donio odluku kojom se privremeno stavlja van pravne snage Zakon o nepokretnoj imovini RS koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti koji je objavljen u Službenom glasniku RS”, kazala je predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić.

Time se usvojio, pored zahtjeva člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, i zahtjev člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, 11 zastupnika iz PDPSBiH i pet delegata iz Doma naroda državnog parlamenta za donošenjem privremene mjere.

Odluka stupa na snagu odmah i proizvodi pravno djelovanje o donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH o podnesenim zakonima.

Ovo nije konačna odluka već je riječ o privremenoj mjeri do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH. Sud je ipak odlučio da argumentacija za donošenje privremene mjere ima više razloga. Iako novi zakon koji je donesen ima neke drugačije odredbe u odnosu na zakone koje je prethodno donosio zakonodavac u Rs-u i koje je Ustavni sud stavljao van snage, jasno je da se radi o složenim i teškim pitanjima i Ustavni sud je ocijenio da postoje razlozi da se ova privremena mjera donese i sa aspekta pravne sigurnosti i štetnih posljedica koje mogu nastati početkom primjene ovog zakona”, kazala je Galić.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je 27. februara donio odluku kojom je suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS, objavljen u Službenom glasniku RS-a i koji je 28. februara trebao stupiti na snagu. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje