Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ustavni sud BiH odbio apelaciju Mutapa, Feraget objasnio šta se dešavalo na ročištu

Preuzmite sliku

“Mogu potvrditi da je odbijena aplikacija kao neosnovana Zijada Mutapa, oca Alise, koji se nalazi u pritvoru od 1. februara 2021. godine kao jedan od osumnjičenih u predmetu ‘Dženan Memić’.”, rekao je Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

Napomenuo je i da je tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Ćazim Hasanspahić na današnjem ročištu rekao, o prijedlogu za produženje pritvora policajcu Josipu Bariću, da ovakav predmet “još nismo imali pred Sudom BiH” i da se radi o “planskom i organizovanom prikrivanju dokaza”.

“Odluka Ustavnog suda je sasvim očekivana, s obzirom da postoje dokazi za osnovanu sumnju da je Mutap s drugim licima učestvovao u zataškavanju ubistva Dženana Memića. Svako ima pravo da se brani i postupak, a nadam se da će tako biti  i sa predmetom Dragičević, ima i svoju historijsku tenziju. Prvi put imamo situaciju da se krivični postupak vodi za vrijeme trajanja drugog postupka u kojem je podignuta optužnica koju možemo nazvati montirana.

Imamo prvi put situaciju da se pravosuđe bavi sobom, odnosno, licima koja su učestvovala u postupku koji još uvijek nije okončan. Treba sačekati pravosudnu odluku jer Tužilaštvo vodi postupak zbog organiziranog kriminala, a ne vezano za saobraćajnu nesreću”, rekao je Feraget za Radio Sarajevo.

Ponovio je kako će se zbog istraga ubistva Memić i Dragičević promijeniti se i politička slika jer “svi znamo koje političke stranke se vežu za ove slučajeve”.

“Prvi put imamo ovakav predmet na državnom sudu. Na ispitu su pali Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, zatim Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci, zatim federalno tužilaštvo koje je kontrolisano Kantonalno i reklo da je istraga bila uredu. Palo je i Republičko tužilaštvo u Banjoj Luci. Ja sam u krivičnoj prijavi i potencirao nadležnost Suda BiH, što nije lako postići jer izvorno, imate nadležnosti entiteta.

Tim što je Apelacioni vijeće odlučuje o žalbama na rješenja koja su donijeta za lica koja se nalaze u privoru, činjenica da je Apelaciono vijeće utvrdilo da postoji nadležnost državnog suda – ipak, ima nade. Iako Sud BiH nije vrhovni i nije nadležen sudovima u entitetima, postoji zakon prema kojem to može preuzeti za krivična djela iz entitetskih nadležnosti i to se dešava. U tome se vidi značaj – da Sud BiH bude instanca koja promatra šta se dešava i, po potrebi, reaguje. Ovo je jedno upozorenje i policajcima i tužiocima da protek vremena ne može izliječiti ni njihove rane!”, poručio je Feraget.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje