Ponedjeljak, 30. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Uspostavljen rad Fabrike pitke vode u Ceriku, mrtva riba iz Modraca poslana na analizu (VIDEO/FOTO)

Rad Fabrike pitke vode u Ceriku ponovo je pokrenut, a nakon što je jučer preventivno bio obustavljen zbog ekološkog incidenta u Lukavcu u kojem je došlo do pomora ribe.

U jutarnjim satima jučer je Sportsko ribolovno društvo Smuđ dobilo dojavu od člana udruženja da je na jezeru Modrac u pojasu oko zaštitne ograde brane na jezeru Modrac voda poprimila neprirodnu boju, te da se osjeti neugodan miris hemikalija. Ribe i rakovi počeli su tražiti spas uz obalu.

“U 9 sati smo izašli na lice mjesta, obavijestili kantonalnog vodnog i kantonalnog poljoprivrednog inspektora, općinsku sanitarnu inspekciju, upravu brane i svi su izašli na teren. JP Spreča je angažovala zaposlenike iz svoje laboratorije, a mi smo angažovali firmu TQM za ispitivanje uzoraka vode. Na licu mjesta smo mjerenjem utvrdili da se u vodi nalazi izuzetno mala koncentracija kiseonika ispod 2 mg/l, a na mjestima ispod 1 mg/l”, naveli su iz Sportskog ribolovnog društva Smuđ.

Dosad je utvrđeno da je nedostatak kiseonika u vodi uzok umiranja riba koje su najosjetljivije.

“Po pet uzoraka ribe različitih vrsta, poslali smo na ispitivanje u dvije akreditovane ustanove i sada čekamo rezultate analize. Postavlja se sad glavno pitanje koji hemijski proces je uzrokovao smanjenje koncentracije kiseonika u vodi? Na to pitanje, nadamo se da ćemo dobiti odgovor nakon što dobijemo izvještaj o kvalitetu uzorka vode koji su uzeti od TQM i laboratorija JP Spreče”, rekli su iz Sportskog ribolovnog društva Smuđ iz kojeg naglašavaju da je uginula riba primjećena i s strane Bokavića.

Kako nam je rečeno iz JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla, rad Fabrike pitke vode u Ceriku jutros je ponovo uspostavljen.

“Iz preduzeća Brana i Spreča jutros smo dobili informaciju da je naša sirova voda idealna za fabriku vode, zbog čega smo onovo uspostavili rad fabrike”, rekao je za Tuzlanski.ba tehnički direktor JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla Vekaz Karić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,