Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Usporedba koja mnogo toga govori

Preuzmite sliku

U bosanskohercegovačkom entitetu RS, iz kojeg proteklih sedmica zahuktalo i planski stižu secesionističke strijele, danas je obilježen i neustavni 9. januar.

Nakon što je danas proslavljen neustavni dan RS, manjeg bh. entiteta, društvene mreže preplavile su fotografije iz Lukavice, iz I. Sarajeva u kojem je navodno, razvučena najduža zastava (nije činjenično utvrđeno, op.a.)  Kao da je bitno, je li ili nije najduža. Bitnija je istina.

A istina je da je u agresiji na BiH, tokom opsade Sarajeva, ubijeno 11.541 građana i građanki Sarajeva, glavnog grada BiH.

Sjećate li se “sarajevske crvene linije”, naziv za memorijalni događaj koji se desio 6. aprila 2012, a kojim je obilježena 20. godišnjica početka opsade Sarajeva. Događaj je organizovan u saradnji Grada Sarajeva i institucije East West Theatre Company. Sastojao se od instalacije 11.541 prazne crvene stolice postavljenih duž ulice Maršala Tita, od Vječne vatre do područja između zgrade Predsjedništva BiH i Alipašine džamije. Spomen događaj je posvećen građanima Sarajeva ubijenim u periodu od 1992. do 1996. godine.

Usporedba ove dvije fotografije za kratko je vrijeme postala viralna na društvenim mrežama.

Komentar su dali i iz Memorijalnog centra Srebrenica:

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,