Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Uspjeh firme Tring: U Gračanici proizveden prvi poslijeratni bh. računar (VIDEO)

Preuzmite sliku

Mladi i poduzetni ljudi iz gračaničke kompanije „Tring“ ovih dana su na tržište plasirali prvi poslijeratni računar proizveden u našoj zemlji. Računar je već našao široku primjenu, a do kraja godine prve količine, ugrađene u druge komponente, mogle bi krenuti i u izvoz izvijestila je Federalna TV.

Računar „Craidd“ plod je domaće pameti i odvažan tehnološki iskorak naše zemlje u svijet IT tehnologija. Na velškom „krajd“ znači jezgro ili temelj.

Kompanija „Tring“ počela je rad prije 15 godina sa tri uposlena i vodeći je bh. proizvođač fiskalnih kasa. Veliki izazov za 35 uposlenih, od čega je polovina visokoobrazovanih, bila je ideja da se vlastitim snagama proizvede kompletan računar i ugradi u gotove proizvode umjesto onoga iz uvoza.

„Taj računar je dimenzija 65 puta 35 milimetara na kojem je smješteno oko 200 komponenti. Sam računar, od postanka ideje, bio je veliki izazov za naš razvoj i poslije za proizvodnju“, kaže direktor proizvodnje Elmir Dedić.

Kompletan računar je proizveden u Gračanici.

“To je standardni računar sa jednom „gigom“ RAM-a, sa dual core procesorom, sa memorijom od četiri gigabajta koja se može povećavati, sa utorom za SD karticu. Računar koji ima veoma široku primjenu“, dodaje Dedić.

Računar je pažljivo testiran. Počela je serijska ugradnja u domaće fiskalne kase, ali i plazma TV prijemnike čime se oni pretvaraju u pametne, takozvane „Smart“ televizore.

Ovi uspjesi, otvaraju i nove mogućnosti.

„U strategiji naše firme u 2017. godini imamo u planu i izvoz u zemlje regiona i šire. Imamo nekih upita, ali krenut ćemo prvenstveno sa zemljama regiona koje su nam bliže“, najavljuje Hadžihasanović.

U ovoj firmi su, ističu, novim razvojnim projektima, spremni za utakmicu na veoma zahtjevnom tržištu infomacionih tehnologija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,