Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uskoro na tržištu BiH efiksan lijek u tretmanu oboljelih od koronavirusa

Preuzmite sliku

Farmacetska firma Zada iz Lukavca prva je u Bosni i Hercegovini koja je počela proizvoditi lijek Malcovir, i koji bi se na domaćem tržištu trebao naći za dva do 3 dana, izvještava O Kanal.

Iz farmacetuske kompanije Zada kažu kako je Malcovir generički lijek, i kako se do sada koristio u liječenju malarije i drugih autoimunih oboljenja. Imajući u vidu da i malarija i korona spadaju u infektivne bolesti i da su im i simptomi slični, odatle i interesovanje za proizvodnju ovog lijeka.

Također dodaju kako su dosadašnja testiranja u svijetu pokazala da se Malcovir pokazao kao efiksan u tretmanu pacijenata oboljelih od koronavirusa.

‘Što se tiče njegove primjene u terapiji COVID 19 infektivnog oboljenja uzrokovanog virusom Sars, najprije su invitro istraživanja pokazala njegovu efikasnost protiv samog virusa, a kasnije je primjenjivan u terapiji u Kini, Americi i Francuskoj, a na osnovu preliminarnih izvještaja o njegovoj potencijalnoj efikasnosti ušao je u nacionalne vodiće mnogih zemalja”, kaže dr. med Amela Hrnjić-Perolli, rukovodilac medicinskog sektora u ZADA Pharmaceuticals.

Lijek MALCOVIR će na tržište BiH izaći za dva do tri dana, trenutno se radi pakovanje i distribucija prema apotekama širom BIH.

‘Što se tiče kapaciteta naše proizvodnje Zada Pharmaceuticals ima kapacitete da može zadovoljiti kompletno tržište BiH po pitanju svih indikacija za ovim lijekom, a naravno naši kapaciteti su puno veći tako da planiramo i izvoz’, ističe Salkić.

Iz Ministarstva zdravstva TK, oprezni

Ministrica je upoznata sa ovom vrstom lijekova, preko portala Svjetske zdravstvene organizacije koja prati djelovanje ovog lijeka na COVID-19.

  • ‘Ono što oni navode jeste da se rade istraživanja i da se jeste pokazalo da u jednom dijelu ova vrsta lijeka, dakle radi se o antimalaricima, imaju efekta ali još uvijek nije u potpunosti ispitano da li se mogu ili ne mogu koristiti’, mišljenja je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

    Farmaceutska firma Zada donirat ce tri hiljade kutija Malcovira kliničkim centrima u BiH koji liječe zaražene virusom COVID-19, a sirovine za proizvodnju lijeka tvrde iz kompanije imaju dovoljno. Opširnije pogledajte u video prilogu. (Vahidin Mujagić | O Kanal)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje