Utorak, 11. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Uskoro lista kandidata za dodjelu sredstava s ciljem zapošljavanja boračke populacije u TK

Uskoro se očekuje objava preliminarne liste kandidata koji zadovoljavaju uslove za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava u svrhu zapošljavanja i samozapošljavanja boraca i članova njihovih porodica iz Tuzlanskog kantona, saznaje Tuzlanski.ba.  Javni poziv je završen i Komisija radi svoj dio posla.

Riječ je o projektu kojeg Ministarstvo za boračka pitanja TK prvi put provodi.

U Budžetu TK je za ove namjene izdojeno pola miliona KM. „Od toga je 250.000 KM projekti samozapošljavanja, a 250.000 maraka su grant sredstva privrednicima koji će zaposliti borca, odnosno člana porodice i evo Komisija je u završnoj fazi, vlo brzo ćemo imati preliminarnu listu kome su sredstva odobrena“, potvrdio nam je ministar za boračka pitanja TK Fahrudin Skopljak.

Podsjetimo, ukupno planirana sredstava za zapošljavanje bit će dodijeljena kao tri granta po 30.000 KM za programe čija je investicija minimum 60.000 KM i osam grantova po 20.000 KM za programe čija je investicija minimum 40.000 KM.

Ukupno planirana sredstava za samozapošljavanje od 250.000,00 KM dodjeljivat će se kao grant u visini 10.000 KM. Pravo na dodjelu sredstava po ovom javnom pozivu ima kandidat pod uslovom da je prijavljen na evidenciji Službe kao nezaposlena osoba neprekidno duže od 30 dana prije objavljivanja ovog javnog poziva i koji bi koristeći dodijeljena sredstva obavljao vlastitu djelatnost ili je u toku postupak registracije privrednog društva ili obrta odnosno da posjeduje poslovni plan za obavljanje djelatnosti kojom se namjerava baviti, te plan utroška sredstva koja su navedena u prijavi kao nedostajuća i vlastita sredstva.

Ovim projektom vjerujem da ćemo blizu 60 osoba zaposliti i evo da tako kažem za 60 porodica obezbijediti egzistenciju“, zaključio je ministar.

Komisija je već pri kraju posla i u narednom periodu očekuje se objava preliminarne liste kandidata koji ispunjavaju uslove, a na Javni poziv se prijavilo na desetine kandidata.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje