Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uskoro jedinstvena baza podataka o broju epileptičara u TK (VIDEO)

Preuzmite sliku

Uskoro će biti poznati podaci o tačnom broju oboljelih od epilepsije u Tuzlanskom kantonu. Oni će biti sažeti u jedinstvenu bazu podataka.

Godišnje se u epileptološkoj ambulanti Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla obavi oko 1.300 pregleda. Svjetska statistika kazuje da pedeset miliona osoba širom svijeta ima epilepsiju, te da se na globalnom nivou dnevno dijagnostikuje osamdeset ovakvih slučajeva.

Liječnici ističu da jedan napad ne znači epilepsiju, odnosno, da se ova dijagnoza postavlja nakon što osoba doživi dva ili više neisprovocirana napada koji ne mogu biti objašnjeni drugim medicinskim stanjem.

Kako ne bi bile limitirane, važno je da osobe s epilepsijom redovno piju lijekove i budu pod redovnim liječničkim nadzorom. U Tuzlanskom kantonu na esencijalnoj listi nalaze se gotovo svi lijekovi novije generacije.

– Novi lijekovi imaju manje nus-pojava i neželjenih dejstava tako da ih pacijenti rađe uzimaju – kazala je dr. Larisa Kovačević, šefica Odjeljenja opšte neurologije na UKC Tuzla.

Kako bi pružili podršku osobama sa epilepsijom, koje se sa predrasudama zbog svoje bolesti susreću svakodnevno, tuzlanski su neurolozi pokrenuli projekat „Izađimo iz sjene“. Predavanjima, radionicama i razgovorima sa građanima nastoje uvjeriti javnost da sa dobrom kontrolom bolesti, ovi ljudi mogu baš sve.

– Svijest o ovoj bolesti najviše možemo promijeniti kod najmlađe populacije. Oni su otvoreni za nove informacije i to dobro prihvataju. Mislim da je to period kada trebamo početi edukaciju. Nakon pet godina rada na projektu primijetimo da građani znaju više o ovoj bolesti – kazala je neurolog Lejla Zonić.

Edukacija sa pacijentima je ključna, ističe dr. Zonić, jer je mnogo provocirajućih faktora koji mogu izazvati napad.

Bojenjem drveta u ljubičasto na Trgu slobode u Tuzli, podršku oboljelima od epilepsije daje i gradska administracija. U tuzlanskoj Omegi sutra od 11 sati, građani će moći saznati više detalja o ovoj bolesti. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,