Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uskoro će biti određeno ko, kada i gdje može upotrebljavati dronove u BiH

Preuzmite sliku

Još uvijek nije objavljen poseban propis odnosno pravilnik kojim se reguliše upotreba vazduhoplovnih sistema na daljinsko upravljanje (dronova) u vazdušnom prostoru BiH, potvrdio je za Fokus.ba Aleksandar Lalović, Stručni saradnik za odnose s javnošću i WEB u Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA).

No, ovaj propis je u fazi izrade i nakon što bude donesen definisat će ko, kada, gdje i u koje svrhe može upotrebljavati dronove u vazdušnom prostoru BiH.

U prednacrtu ovog pravilnika navedeno je primjerice da jedna osoba neće moći istovremeno upravljati sa više dronova, te da neće moći nadlijetati dronom iznad skupa ljudi na horizontalnoj udaljenosti manjoj od 50 metara.

Također, neće biti moguće nadlijetati iznad ljudi, životinja, objekata i vozila na horizontalnoj udaljenosti manjoj od 30 metara.

Osoba koja upravlja dronom koji je svrstan u kategoriju „specifična“ morat će posjedovati polisu osiguranja za dron koji pokriva štetu nanesenu trećim licima na zemlji na teritoriji BiH.

„U toku je obrada komentara i odgovori na komentare koji su pristigli u fazi javnih konsultacija na Pravilnik kojim se reguliše upotreba dronova, kao i upoređivanje propisa koji izrađuje BHDCA sa propisom koji je u fazi izrade od strane Evropske agencije za bezbjednost vazduhoplovstva (EASA) za zemlje Evropske unije“, naveo je Lalović za Fokus.ba.

U 2017. godini BHDCA je zaprimila oko 15 zahjeva za izvođenje operacija dronovima, a u 2018. godini više od 10.

„Najveći bezbjednosni rizici u vezi sa upotrebom dronova, a koji se odnose na nadležnost BHDCA je bezbjedno odvijanje vazdušnog saobraćaja za sve korisnike vazdušnog prostora, naročito u blizini aerodromskih zona“, istakao je Lalović.

Zemlje koje su do sada objavile i primjenjuju posebne propise kojim se reguliše upotreba dronova imaju određene istovjetne odredbe, ali i svoje specifičnosti i razlike.

„Naglašavamo, da je do donošenja posebnog propisa kojim se reguliše upotreba dronova u vazdušnom prostoru BiH, ova oblast regulisana Zakonom o vazduhoplovstvu BiH, kao i Naredbom o pravilima letenja i Pravilnikom o odobravanju letova na osnovu kojih BHDCA izdaje rješenja o odobrenju izvođenja operacija dronovima“, zaključio je Lalović. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,