Subota, 28. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

USK: Nezadovoljni Planom mjera i aktivnosti za upravljanje migrantskom krizom

Članovi Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu (USK) na današnjem su sastanku izrazili nezadovoljstvo Planom mjera i aktivnosti za upravljanje migrantskom krizom, kojeg je prezentiralo Ministarstvo sigurnosti BiH.

“Nismo uopšte ni konsultirani prilikom izrade Plana, iako je USK najviše pogođen ovom krizom, te ćemo zato o njemu dati negativno mišljenje na sutrašnjem sastanku u Sarajevu. Planiran je iznos od oko 150 miliona KM, a skoro sav novac se usmjerava na jačanje Granične službe i Službe za rad sa strancima. Također, planiran je novac i za neke druge mjere, koje se najmanje tiču našeg kantona. Nigdje nema zdravstvenih ustanova u USK, kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno policije, a da ne govorimo o određivanju lokacija za izmiještanje migranata iz središta Bihaća i Velike Kladuše”, rekao je premijer USK Mustafa Ružnić

On ističe kako će se ponovo insistirati na uvođenje kućnog reda u privremenim prihvatnim centrima na području Bihaća i Velike Kladuše.

Samo bi se na taj način reduciralo nesmetano kretanje velikog broja migranata  izbjeglica koji trenutno borave u USK.

On smatra da se na prvo mjesto treba staviti sigurnost stanovnika ovog kantona.

“Naši građani moraju shvatiti da su ti ljudi ilegalno u Bosni i Hercegovini, te da im ne mogu pružati usluge smještaja i prevoza. Tu ćemo maksimalno postrožiti kontrole, baš kao i prije tri mjeseca. Jednostavno, na prvo mjesto moramo staviti sigurnost stanovnika USK i njihove imovine, a onda učiniti sve i da sačuvamo dostojanstvo migranata i izbjeglica”, dodao je Ružnić, prenosi Fena

Još jednom su ponovili da nijedan plan mjera i aktivnosti za upravljanje migrantskom krizom Ministarstva sigurnosti BiH koji ne predviđa zaustavljanje priliva velikog broja migranata u USK, te određivanje lokacija za izmiještanje migranata iz gradskih središta, neće se podržati od strane Kantonalne vlade i lokalnih zajednica. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje